Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Το συναλλακτικό κοινό υιοθετεί την αρχή... «Τhe trend is your best friend»

tags :
Το συναλλακτικό κοινό υιοθετεί την αρχή... «Τhe trend is your best friend»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (Σήμερα από τον Δημ. Τζάνα)

ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ !

Αλλαγή σκηνικού συντελείται από χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, η κίνηση του οποίου είναι εμφανώς σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κινητικότητας στη διαπραγμάτευση των αρμόδιων υπουργών με τους θεσμούς, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε τεχνική συμφωνία (Staff level Agreement)  και τελικά σε «λευκό καπνό» στο  Eurogroup της 7/4.

Αν και η ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς για το σενάριο αυτό οδηγεί σε έξαρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο που εξακολουθεί να καταγράφει διψήφιο ποσοστό απωλειών από την αρχή του έτους, ουδείς μπορεί να είναι κατηγορηματικός για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μέχρι να συμβεί ! Και αυτό γιατί απαιτούνται περίτεχνες πολιτικές πιρουέτες για να εξασφαλιστεί η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να ψηφιστούν όσα έχουν συμφωνηθεί (στο εργασιακό, τη ενέργεια, το συνταξιοδοτικό και το δημοσιονομικό πεδίο).

Οι πιθανότητες ωστόσο είναι  να συμβεί το θετικό για την οικονομία σενάριο αυτήν την φορά αφού η συνέχιση της απώλειας χρόνου θα αναστείλει οριστικά την προοπτική θετικού ρυθμού ανάπτυξης για φέτος. Πάντως, η εμφανής βελτίωση της τεχνικής εικόνας οδηγεί πλέον τον αναπροσανατολισμό του σχολιασμού της,  με το βλέμμα πλέον στην υπέρβαση των προς τα πάνω αντιστάσεων.

Με πρώτη εκείνη των 660 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, επίπεδο που είχε σημειωθεί και στο πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά ουσιαστικά από τον περσινό Ιούνιο. Κρίσιμης σημασίας για το επόμενο διάστημα θα είναι οι εξελίξεις των τραπεζών που αναμένεται να εκδώσουν ισολογισμούς τις επόμενες ημέρες με την προσδοκία να καταγραφούν κάποια κέρδη, ώστε να συμπληρωθεί η θετική εικόνα των συνολικών αποτελεσμάτων εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών που ήδη καταγράφουν αισθητή βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Το συναλλακτικό κοινό πάντως, υιοθετώντας την αρχή ότι «the trend is your best friend», επαναφέρει το ενδιαφέρον του για τραπεζικές μετοχές καθώς η κουλτούρα της βραχυπρόθεσμης αναζήτησης κερδών είναι πάντα κυρίαρχη στο Χ.Α. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών  μέσω της μείωσης των NPLs σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Στο διεθνές περιβάλλον, η αδυναμία Trump να περάσει νομοθετικά την κατάργηση τουObamacare αποτέλεσε σημαντική ήττα, καθώς στις αγορές αναπτύχθηκε έντονος σκεπτικισμός για τη δυνατότητα υπέρβασης των νομοθετικών εμποδίων προκειμένου να προωθήσει το  Trumpflation. Τα μέτρα δηλαδή ύψους 1 τρις. $  που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας και βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας.

Παράλληλα, η έναρξη των συζητήσεων για το brexit συμβάλει στο να ξεχαστεί η 60ηεπέτειος από τη συνθήκη της Ρώμης, που ήταν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, επαναφέροντας το κλίμα ευρωσκεπτικισμού.  Επομένως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. οι εξελίξεις αφήνουν το αρνητικό αποτύπωμά τους στην οικονομία, οδηγώντας σε πλαγιοκαθοδική κίνηση τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Δημήτρης Τζάνας – Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης