Τελευταία Νέα

Χ.Α: Φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το αισιόδοξο σενάριο, ή τουλάχιστον να μη φοβάται

tags :
Χ.Α: Φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το αισιόδοξο σενάριο, ή τουλάχιστον να μη φοβάται

Πέτρος Στεριώτης – αναλυτής της Nuntius Sec.

Στάση αναμονής για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που, κοντά στα υψηλά ενάμιση σχεδόν έτους, φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το αισιόδοξο σενάριο, ή τουλάχιστον να μη φοβάται ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν, επί της ουσίας, περαιτέρω. 

Άλλωστε, οι εμπλεκόμενοι με την πολύπαθη Ελληνική Αγορά, έχουν βιώσει τόσα αρνητικά την τελευταία οκταετία και οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σε τέτοια επίπεδα, που θα λέγαμε ότι τίποτα σχεδόν δε μπορεί να τους εντυπωσιάσει πια (!)

Ο τζίρος απουσιάζει, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για “νέα στοιχήματα” στην παρούσα φάση. “Δίκοπο μαχαίρι” η ρηχότητα του Χ.Α., που δε χρειάζεται πολύ “φρέσκο χρήμα”, προκειμένου είτε να διασπάσει τα τρέχοντα υψηλά, είτε να εκκινήσει πτωτικά απογοητεύοντας εκ νέου.

Ανάλογα και με τις εξελίξεις της εβδομάδας, οι επενδυτές χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν προσεκτικοί και ψύχραιμοι. Η Αγορά θα μπορούσε στο θετικό, για την πορεία της αξιολόγησης σενάριο, να επιβεβαιώσει το χρηματιστηριακό ρητό “Αγόρασε στη φήμη, Πούλα στην είδηση”, ενώ παράταση της αναμονής και της αναβλητικότητας στη λήψη και προώθηση πολιτικών αποφάσεων, θα συντηρήσει την επενδυτική εσωστρέφεια.

Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, η φθίνουσα πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το “βαλτωμένο” Λιανικό Εμπόριο και η υποχώρηση του ΑΕΠ έχουν τη δική τους σημασία. Στον αντίποδα, η σταδιακή υποχώρηση του δείκτη ανεργίας από δυσθεώρητα ύψη, η ανοδική προσπάθεια του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και η βιομηχανική παραγωγή συνθέτουν μία ελαφρώς πιο αισιόδοξη εικόνα για την εγχώρια Οικονομία.

Για τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα από τις 670 μονάδες, αντίσταση υπάρχει στις 700 μονάδες, ενώ εβδομαδιαίο στήριγμα εντοπίζουμε στις 630.

Αναφορικά με την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, υποχώρησή της κάτω από τα επίπεδα μεταξύ 6,70% και 7% θα είναι ιδιαίτερα θετική και ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην υπάρξει υπέρβαση του 7,50%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης