Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πέτρος Στεριώτης: Το Ελληνικό δεκαετές κρατικό ομόλογο δίνει την δική του “παράσταση”

tags :
Πέτρος Στεριώτης: Το Ελληνικό δεκαετές κρατικό ομόλογο δίνει την δική του “παράσταση”

Εορταστικά “νηστίσιμος” ο όγκος συναλλαγών στο Χ.Α., αλλά με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε υψηλά ενάμιση περίπου έτους δεν μπορούμε να πούμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει την δική του “Εβδομάδα των Παθών¨.

Το μάλλον θετικό πρόσημο των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα της αξιολόγησης, δικαιώνει αυτούς που διατήρησαν την έκθεσή τους στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, παρά τα από άποψη τεχνικής ανάλυσης αρκετά απαιτητικά επίπεδα.

Εναπόκειται πλέον στους επενδυτές το αν βλέπουν ως πιθανότερη τη συνέχιση της υπεραπόδοσης σε τίτλους όπως η ΕΕΕ ή αν, αντίθετα, προκρίνουν το σενάριο της σύγκλισης κλάδων που έχουν “μείνει πίσω”, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Τραπεζικό.

Η απουσία πολλών ντόπιων και ξένων επενδυτών για τις γιορτές του Πάσχα, εκτιμούμε ότι μεταθέτει τις επόμενες ουσιαστικές κινήσεις της Αγοράς για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς παρά την παγκόσμια γεωπολιτική ανησυχία, μάλλον απουσιάζει ο καταλύτης που θα μπορούσε να εκτρέψει τα Χρηματιστήρια από την πορεία τους, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

“Πράσινο φως” στους δείκτες Γαλλίας και Γερμανίας, κάτι που έχει τη δική του σημασία ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στις συγκεκριμένες Χώρες. Εκτιμάται ότι το “πληθωριστικό χρήμα” των Κεντρικών Τραπεζών συνεχίζει να στηρίζει το οκταετές ράλι των γνωστότερων μετοχικών δεικτών, ενώ, στην παρούσα φάση, ανοδική είναι και η τάση σε Πολύτιμα Μέταλλα και Ενεργειακά Εμπορεύματα.
Παράλληλα, το Αμερικάνικο δεκαετές ανεβαίνει στο υψηλότερο μετά την εκλογή Trump επίπεδο, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη λειτουργία του ως “ασφαλές καταφύγιο”, αλλά και στην εντύπωση ότι τελικά η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ δε θα “εκτροχιαστεί” περαιτέρω.

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, για το Γενικό Δείκτη, η ζώνη τιμών μεταξύ 670 και 660 μονάδων έχει πλέον μετατραπεί σε διαγραμματική στήριξη. Υποχώρηση από αυτή θα δημιουργήσει υπόνοιες “bull trap”, με τις 630 να αποτελούν το αμέσως επόμενο “μαξιλαράκι ασφαλείας”. Οι “αγοραστικοί” προφανώς “καλοβλέπουν” το επίπεδο των 700 μονάδων, διάσπαση του οποίου θα ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια με στόχο το 730.

Το Ελληνικό δεκαετές δίνει την δική του “παράσταση”, με την απόδοση (μετρητής και του “country risk”) να έχει βυθιστεί σημαντικά κάτω από το “ορόσημο” του 7%, κατευθυνόμενη προς τα χαμηλά της τελευταίας διετίας..

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης