Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

H χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε νέο κύκλο με πολλούς καταλύτες προς τιμολόγηση.

tags :
H χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε νέο κύκλο με πολλούς καταλύτες προς τιμολόγηση.

Μετά από έναν αναμενόμενα υποτονικό σε συναλλαγές και διακυμάνσεις Αύγουστο, η χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε νέο κύκλο ο οποίος θα έχει πολλούς και διαφορετικούς καταλύτες προς τιμολόγηση.

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας, μια διαδικασία που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 115 προαπαιτούμενες δράσεις και η οποία πιθανόν να συνδεθεί με μια πρώτη γενική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αν και το χρονικό ορόσημο του Eurogroup του Δεκεμβρίου ως πέρας της διαδικασίας φαντάζει αισιόδοξο, δεδομένης της χρονικής διάρκειας των διαπραγματεύσεων άλλων αξιολογήσεων, δεν παύει να αποτελεί μια ένδειξη διάθεσης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει αποφασιστικά την οικονομία και θα διατηρήσει την δυναμική που διαπιστώνεται σε βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες.

Μέσα στο Σεπτέμβριο και μετά τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) το ΔΝΤ αναμένεται να πάρει αποφάσεις που συνδέονται με συμμετοχή και τον τρόπο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Τα βασικά θέματα της ατζέντας του ΔΝΤ σχετίζονται με την βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γεγονός που δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό την στασιμότητα που παρατηρείται στον τραπεζικό κλάδο.

Παρά το υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα στους δείκτες φερεγγυότητας μια επιπλέον άσκηση ποιοτικού ελέγχου του ενεργητικού (AQR) πέρα από το τεστ αντοχής του 2018 πιθανόν να δημιουργούσε κεφαλαιακά ελλείματα τα οποία οι μέτοχοι θα έπρεπε να καλύψουν με νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Προς ώρας τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται ωστόσο κάτι τέτοιο θα είναι οριστικό αφού κλείσει ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης. Ο Αύγουστος κινήθηκε στο γνωστό αργό τέμπο με σφιχτό εύρος διακύμανσης (818 – 840 μονάδες) χωρίς να διαταράξει τις τεχνικές ισορροπίες.

Η αγορά δεν έχει τις απαραίτητες συναλλαγές που θα την βοηθούσαν για μια πειστική διάσπαση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση αναλώνοντας περισσότερο χρόνο παρά μονάδες. Μετά από ένα ράλι 30% η συσσώρευση με χαμηλούς τζίρους θεωρείται μια θετική εξέλιξη καθώς απορροφά σταδιακά κερδισμένες θέσεις δένοντας τις τιμές μεταξύ τους.

Διαγραμματικά, η αγορά κινείται κάτω από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών με τον MACD σε θέση πώλησης από τις 28 Αυγούστου. Ωστόσο η απόσταση από τους δύο μέσους είναι οριακή και απαιτείται προσοχή καθώς στο παρελθόν τέτοια σήματα έχουν γρήγορα αναιρεθεί.

Συμπερασματικά η συσσώρευση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί έχοντας ως σημείο αναφοράς τις 810 μονάδες όπου εκεί οι πωλητές θα έχουν ένα ισχυρότερο τεχνικό momentum για να δοκιμάσουν χαμηλότερα επίπεδα.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας το ΤΑΙΠΕΔ θα προκρίνει τους ομίλους που θα περάσουν στην επόμενη φάση μερικής αποκρατικοποίησης της ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα σχήματα τα οποία θα περάσουν στην φάση των δεσμευτικών προτάσεων.

Η Φουρλής Συμμετοχών είναι η μόνη εταιρία που έχει προγραμματισμένη ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας.

Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη δημοπρασία ομολόγων τρίμηνης διάρκειας ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Δευτέρα οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές.

Το εβδομαδιαίο άρθρο-σχόλιο
του Μάνου Χατζηδάκη
της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης