Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Χ.Α: Οι τράπεζες είναι και θα παραμείνουν η «αχίλλειος πτέρνα» της Αγοράς

tags :
Χ.Α: Οι τράπεζες είναι και θα παραμείνουν η «αχίλλειος πτέρνα» της Αγοράς
Οι τράπεζες είναι και θα παραμείνουν η «αχίλλειος πτέρνα» της Αγοράς.

Ο κλάδος είναι καταδικασμένος να βρίσκεται στο επίκεντρο της φημολογίας και των ειδήσεων αφού το πρόσφατο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό παρελθόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Ο κλάδος φαίνεται αδύναμος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, όχι γιατί έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να πετυχαίνει μικρές και συστηματικές βελτιώσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο αλλά γιατί οι μελλοντικές εξελίξεις δημιουργούν θέμα ποσοτικοποίησης των επιδράσεων στους ισολογισμούς:

Η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου 9, η διενέργεια του τεστ αντοχής, ο επιλεκτικός διαγνωστικός έλεγχος των προβληματικών δανείων (
TARP) είναι ως τώρα οι γνωστές αλλαγές που θα επιδράσουν στους ισολογισμούς του 2017 και μετά. Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο μιας επισκόπησης στοιχείων ενεργητικού (AQR) καθώς και η αλλαγή των στόχων επίτευξης μείωσης των επισφαλών εκθέσεων (NPEs) για το 2018 δημιούργησαν ένα επιπλέον άγχος στους επενδυτές που -όπως και στο παρελθόν- έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεση τους στις ελληνικές τράπεζες.

Οι δηλώσεις της περασμένης Πέμπτης που άφησαν να φανεί ότι υπάρχει κάποια συμβιβαστική λύση στο τραπέζι σε ότι αφορά την άσκηση του 
AQR δίνοντας λόγους για ένα ράλι ανακούφισης. Αυτό που μένει ωστόσο είναι οι έντονες διακυμάνσεις τόσο στην φάση των πωλήσεων όσο και στην ανάκαμψη των τιμών οι οποίες κάθε άλλο παρά ελκυστικές μπορούν να θεωρηθούν για συντηρητικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμης οπτικής.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πίεση που δέχθηκαν οι τράπεζες δεν είχε ως μοναδική αφορμή την διεξαγωγή του AQR. Οι αρχικές εκτιμήσεις κερδοφορίας μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των εξαμήνων έχουν αναθεωρηθεί χαμηλότερα τουλάχιστον για το 2017. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να προσαρμοστούν εκ νέου χαμηλότερα με τα νέα δεδομένα των τεστ και του IFRS 9 γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενσωματώθηκε σε σημαντικό βαθμό στις αποτιμήσεις κατά το πρόσφατο «ξεπούλημα».

Για τις τράπεζες ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι ένα στοιχείο διαχείρισης καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει αφενός να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας (πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, εκδόσεις ομολόγων, στόχοι 
SSM) αφετέρου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους (β’ εξάμηνο) σε κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο που θα συνιστούσε βάση για την επόμενη χρονιά. Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα η αγορά θα παραμείνει επιφυλακτική μέχρι να υπάρξουν απτά δείγματα γραφής με πρώτο σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα εννεαμήνο που θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με την αντιστροφή της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης απειλώντας την διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών ο οποίος διέρχεται από τις 730 μονάδες. Οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων συνεδριάσεων πίεσαν ισχυρά τους ταλαντωτές οι οποίοι μπήκαν σε ζώνες υποτιμητικής υπερβολής για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του 2017.

Ο σχηματισμός τοπικού πυθμένα έχει προς το παρόν θετικές ενδείξεις αποφόρτισης της προσφοράς καθώς πραγματοποιείται διαγραμματικά με ήπιο τρόπο και με ελεγχόμενα επίπεδα «βηματισμού». Οι τζίροι στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδειξαν σημεία κορεσμού σηματοδοτώντας ενδεχομένως κάποια ανακωχή μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Η ζώνη των 770 μονάδων έως τις 785 μονάδες είναι μέσα στις δυνατότητες του Γενικού Δείκτη εξαντλώντας το δυνητικό περιθώριο της ανοδικής αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σενάριο συνέχισης της τεχνικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 725 μονάδων έχει προβάδισμα για την ερχόμενη εβδομάδα. Η αναίρεση αυτού του σεναρίου με κλείσιμο της αγοράς κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών θα αλλάξει άρδην τα τεχνικά δεδομένα βάζοντας το νέο όριο στήριξης της αγοράς στις 700 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο η άνοδος του Γενικού Δείκτη ενώ με ήπια ανοδική κλίση διέρχεται από το ίδιο σημείο το κανάλι ανόδου που ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2016.


Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού δημοσίου 6μηνης διάρκειας.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης