Τελευταία Νέα

Το νόμισμα της Ευρωζώνης, αντιστάθμισμα των ευρωπαϊκών μετοχών!!

tags :
Το νόμισμα της Ευρωζώνης, αντιστάθμισμα των ευρωπαϊκών μετοχών!!
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται πλέον στο «σημείο μηδέν», καθώς το «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, έχει αυξήσει παγκοσμίως την ανησυχία για ένα ενδεχόμενο Grexit, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελεί και το τέλος της ζώνης του ευρώ και του ενιαίου νομίσματος των 18 ευρωπαϊκών χωρών.

Παρόλα αυτά, οι αγορές αποδεικνύουν στην πράξη, ότι δεν… πανικοβάλλονται έναντι των εξελίξεων, με την πτώση τόσο στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, όσο και στις νομισματικές συναλλαγές, να είναι μικρή, καταγράφοντας ακόμη και θετικά πρόσημα ανά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μάλιστα, αυτή η ανθεκτικότητα τόσο των αγορών, όσο και του ευρώ, έναντι της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτικούς συμβούλους, να σπρώχνουν τους επενδυτές τους και προς την αγορά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του CNBC αναφέρει το φαινόμενο ως την «αντιθετική συναλλαγή του 2015», υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω προτροπές για αγορά του ευρώ, έρχονται σε μία προσπάθεια να αποτελέσει το νόμισμα της Ευρωζώνης, αντιστάθμισμα των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι σε αντίθεση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη, που ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία της τελευταίες ημέρες, το ευρώ παραμένει σε μία γενικότερη σταθερότητα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατέψουν τις μετοχές τους, αγοράζοντας προσωρινά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ώστε να είναι καλυμμένοι, σε μία περίπτωση σημαντικού οικονομικού συμβάντος, στην Ευρωζώνη.

Πρόκειται δηλαδή, για το λεγόμενο «εμπόριο ζεύγους», το οποίο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των hedge funds σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς προσφέρει άμεση αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου. Υπογραμμίζεται όμως, ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή, θεωρείται βραχυπρόθεσμη επιλογή, η δύναμη της οποίας εξασθενεί σε μία πιο μεγάλη περίοδο συναλλαγών.

Η εν λόγω πρακτική καταγράφεται και από το ειδησεογραφικό πρακτορείο 
Reuters, το οποίο μάλιστα, κάνει λόγο για αρχική «έκπληξη» από τη σταθερότητα των αγορών και του ίδιου του ευρώ, έναντι των πολιτικών εξελίξεων και των αυξημένων πιθανοτήτων εξόδου της Ελλάδας από το νομισματικό μπλοκ. Ειδικά δε, από τη στιγμή, που αντίστοιχη σταθερότητα καταγράφουν και τα «επικίνδυνα» ομόλογα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, με την πτώση τους να είναι οριακή και να μην ξεπερνά καν το 1%.

Και αυτό το δημοσίευμα λοιπόν, καταγράφει την τάση των διαχειριστών κεφαλαίων και των συμβούλων επενδύσεων, που προσφέρουν τις εξατομικευμένες επιχειρήσεις τους στους πλουσίους του πλανήτη, να παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι των εξελίξεων, χωρίς μεγάλη ανησυχία, την οποία και μετριάζουν ακόμη περισσότερο μέσω λύσεων, όπως η αγορά του ευρωπαϊκού νομίσματος, έναντι στο οποίο έχει στοιχηματίσει το προηγούμενο διάστημα, μεγάλος αριθμός επενδυτών, βλέποντας τη «βουτιά» σε σχέση με το δολάριο, ακόμη και κάτω από το 1,1 δολάριο ανά ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης