Τελευταία Νέα

Alpha Bank- Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2016 (από IBG Research)

tags :
Alpha Bank- Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2016 (από IBG Research)


Λόγω της απουσίας εκτάκτων, η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει βελτιωμένα κέρδη προ προβλέψεων, κέρδη προ φόρων και καθαρά κέρδη, ενώ οι βασικές γραμμές φαίνονται να σταθεροποιούνται, με ήπιες βελτιώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, εκτιμούμε τα καθαρά έσοδα από τόκους μειωμένα κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, καθώς τα βελτιωμένα περιθώρια από την πλευρά του παθητικού θα αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει τη διάβρωση των περιθωρίων στην πλευρά του ενεργητικού και τα χαμηλότερα υπόλοιπα δανείων. Οι προμήθειες επίσης εκτιμώνται λίγο χαμηλότερες σε τριμηνιαία βάση (- 2%) λόγω χαμηλότερων προμηθειών που σχετίζονται με το Χρηματιστήριο και της δύσκολης βάσης σύγκρισης.

Από τη θετική πλευρά, λόγω μηδενικών ζημιών από χρηματοοικονομικές πράξεις, τα μη οργανικά έσοδα αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά, οδηγώντας τα συνολικά έσοδα στα EUR 577εκ. αυξημένα κατά 16% σε τριμηνιαία βάση.

Ομοίως, τα κόστη εκτιμώνται χαμηλότερα κατά 32% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της απουσίας σημαντικών εκτάκτων (υπενθυμίζουμε ότι τα κόστη του 4ου τριμήνου 2015 επιβαρύνθηκαν με πρόβλεψη ποσού EUR 64εκ. για προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης και άλλες απομειώσεις για κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων), που διόγκωσαν τη γραμμή του κόστους.

Ωστόσο, η εκτίμηση μας για λειτουργικά έξοδα της τάξης των EUR 294εκ. περιλαμβάνει EUR 12εκ. σε ‘έκτακτα κόστη’ που αφορούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της Alpha και το ταμείο εγγύησης καταθέσεων. Ως αποτέλεσμα, εκτιμούμε τα κέρδη προ προβλέψεων να φτάνουν τα EUR 283εκ. αυξημένα κατά 48% σε τριμηνιαία βάση.

Για τις προβλέψεις, έχουμε υπολογίσει το κόστος ρίσκου στο 160μ.β., που οδηγεί τις προβλέψεις τριμήνου στα EUR 250εκ., σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις τάσεις του κλάδου.

Συνολικά, αναμένουμε την τράπεζα να ανακοινώσει μικρά κέρδη (EUR 23εκ.), από ζημιές EUR 533εκ. το 4ο τρίμηνο 2015 και EUR 116εκ. το 1ο τρίμηνο 2015.

Αγορά Αμετάβλητη Σύσταση

Τρέχουσα Τιμή: EUR 2,54 Τιμή κλεισίματος 30/05/2016

Τιμή-Στόχος: EUR 3,47 Αμετάβλητη Τιμή-Στόχος

IBG Research



Στο μέτωπο του ισολογισμού, η απομόχλευση αναμένεται να συνεχιστεί με ηπιότερο ρυθμό, ενώ οι καταθέσεις προβλέπονται χαμηλότερες σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένες από τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά αυτή την περίοδο. Οι ροές των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει επίσης να επιβραδυνθούν, το οποίο είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας που θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας.

Συμπεράσματα:

Εκτός από τις τάσεις ποιότητας ενεργητικού αναμένεται να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα περιθώρια στην πλευρά του ενεργητικού και παθητικού και τα σχόλια της διοίκησης για τις συνθήκες ρευστότητας του ομίλου και τις σκέψεις για μείωση της έκθεσης στον ELA.

Παρά το πρόσφατο ράλι της, η μετοχή της Alpha εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με αρκετά ελκυστικό πολλαπλασιαστή (0,4 φορές την Καθαρή Λογιστική Αξία του 2016e), με πολύ υγιή δείκτη κάλυψης (69%) και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 @ 16,7%).

Περιμένουμε να συνεχίσει η αναβάθμιση της αποτίμησης της μετοχής, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Διατηρούμε τη σύσταση μας για τη μετοχή σε ‘Αγορά’ και τις προβλέψεις μας, σημειώνοντας ότι η Alpha είναι η προτιμώμενη επιλογή μας στον κλάδο

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης