Τελευταία Νέα

Ορμή (Momentum): Τι μετράει ο δείκτης Ορμής, η διαφορά με τον Ρυθμό Μεταβολής Τιμής

tags :
Ορμή (Momentum): Τι μετράει ο δείκτης Ορμής, η διαφορά με τον Ρυθμό Μεταβολής Τιμής
Ορμή (Momentum)

Γενικά: Ο δείκτης Ορμής μετράει το πόσο αλλάζει η τιμή της μετοχής σ’ ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ερμηνεία

Η ερμηνεία του δείκτη Ορμής είναι ταυτόσημη με την ερμηνεία του δείκτη Ρυθμού Μεταβολής Τιμής***. Και οι δύο δείκτες δείχνουν το ρυθμό μεταβολής της τιμής. Η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών βρίσκεται στο ότι ο δείκτης Ορμής δείχνει αυτήν τη διαφορά σαν αναλογία, ενώ ο δείκτης Ρυθμού Μεταβολής Τιμής σαν ποσοστό.


Υπάρχουν δύο τρόποι ερμηνείας του δείκτη:

α) Να λαμβάνεται ο δείκτης σαν ταλαντωτής που ακολουθεί την κατεύθυνση της μετοχής (όπως ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης). Αγοράζουμε όταν ο δείκτης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αρχίζει να ανεβαίνει, και πουλάμε όταν βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και αρχίζει να πέφτει. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα γράφημα με ένα μέσο όρο εννέα ημερών του δείκτη Ορμής για να βρείτε τα σημεία που ο δείκτης έχει φτάσει στο ανώτατο ή κατώτατο σημείο του.

Αν ο δείκτης Ορμής φτάσει εξαιρετικά ακραίες τιμές (σε σχέση με τιμές του στο παρελθόν για την ίδια μετοχή), είναι καλό να υποθέσετε ότι η παρούσα τάση (κατεύθυνση) θα συνεχιστεί. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης Ορμής φτάσει τόσο ψηλά όσο ποτέ πριν και αρχίζει να πέφτει, μη βιαστείτε να πουλήσετε. Μόνο όταν δείτε την τιμή της μετοχής να αρχίσει να πέφτει σκεφτείτε να πουλήσετε.

β) Να λαμβάνεται ο δείκτης σαν δείκτης οδηγός. Αυτή η μέθοδος υποθέτει ότι οι μέγιστες τιμές μιας μετοχής συχνά προσδιορίζονται από σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της μετοχής (εκεί που όλοι περιμένουν τη μετοχή ν’ ανέβει κι άλλο), ενώ οι ελάχιστες από σημαντικές πτώσεις (εκεί που όλοι βιάζονται να πουλήσουν). Καθώς η μετοχή φτάνει σε καινούρια ύψη, ο δείκτης Ορμής ανεβαίνει απότομα για να πέσει σύντομα αποκλίνοντας από την πορεία της μετοχής. Παρόμοια όταν η μετοχή πατώσει, ο δείκτης Ορμής πέφτει απότομα και μετά αρχίζει να ανεβαίνει πριν ανέβει η τιμή της μετοχής. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις δείχνουν απόκλιση.


Στο διάγραμμα παραπάνω βλέπουμε τα εξής. Στο σημείο Α ο δείκτης έχει φτάσει στην ψηλότερη τιμή του, και στο σημείο Β, ενώ η μετοχή κάνει καινούριο ρεκόρ, ο δείκτης έχει υποχωρήσει σημαντικά από την ψηλότερη τιμή του. Στο Β πρέπει να πουλήσουμε σύμφωνα με την ερμηνεία α. Στο σημείο Δ, ενώ η μετοχή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το σημείο Γ, ο δείκτης είναι αρκετά ψηλότερα. Είναι ευκαιρία για να αγοράσουμε. 


***

Ρυθμός Μεταβολής Τιμής (Price rate of change)Γενικά
Ο δεικτης Ρυθμού Μεταβολής Τιμής δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στην πιο πρόσφατη τιμή της μετοχής και την τιμή της χ-περιόδους πριν. Η διαφορά αυτή μπορεί να εκφραστεί σε μονάδες ή ποσοστά. Ο δείκτης Ορμής δείχνει ακριβώς την ίδια διαφορά εκφρασμένη ως αναλογία.

Ερμηνεία
Είναι καθολικά αποδεκτό ότι οι τιμές των μετοχών ακολουθούν περιοδικές-κυματοειδείς κινήσεις. Οι περιοδικές αυτές αυξομειώσεις είναι το αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων προσδοκιών εκείνων που επενδύουν. Ο Ρυθμός Μεταβολής Τιμής δείχνει αυτή την κυματοειδή κίνηση μετρόντας το ποσό μεταβολής της τιμής σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Οταν οι τιμές ανεβαίνουν, ανεβαίνει και ο Ρυθμός Μεταβολής Τιμής, όταν οι τιμές πέφτουν, πέφτει και ο δείκτης. Οσο πιο μεγάλες είναι οι αλλαγές στην τιμή της μετοχής τόσο μεγαλύτερες είναι και οι αλλαγές του Ρυθμού Μεταβολής Τιμής.

Η περίοδος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του Ρυθμού Μεταβολής Τιμής μπορεί να ξεκινάει από 1 μέρα μέχρι 200 (ή και παραπάνω). Οι πιο δημοφιλείς περίοδοι που χρησιμοποιούνται είναι αυτοί των 12 και 25 ημερών. Ο Ρυθμός Μεταβολής Τιμής με περίοδο 12 μέρες είναι ένας εξαιρετικός δείκτης υπερ-αγορασμένης ή υπερ-πουλημένης μετοχής. Οσο πιο ψηλή είναι η τιμή του Ρυθμού Μεταβολής Τιμής τόσο πιο υπερ-αγορασμένη είναι και η μετοχή, όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του δείκτη τόσο πιο υπερ-πουλημένη είναι και η μετοχή.

Φυσικά, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους άλλους δείκτες υπερ-αγορασμένων ή υπερ-πωλημένων μετοχών, είναι σωστό να περιμένει κανείς τη διόρθωση (αντιστροφή) της μετοχής (προς τα κάτω ή προς τα πάνω) πριν βιαστεί να πουλήσει ή να αγοράσει. Μια υπερ-αγορασμένη μετοχή μπορεί να παραμείνει υπερ-αγορασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές μια σημαντικά υπερ-αγορασμένη (ή υπερ-πουλημένη) μετοχή δηλώνει ότι η τωρινή τάση (κατεύθυνση) θα συνεχιστεί.


 
ιn.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης