Τελευταία Νέα

Λεωφόρος Αθηνών… ένας σχεδόν ανεξάρτητος “δορυφόρος” στο Διεθνές Χρηματιστηριακό “Σύμπαν”

tags :
Λεωφόρος Αθηνών… ένας σχεδόν ανεξάρτητος “δορυφόρος” στο Διεθνές Χρηματιστηριακό “Σύμπαν”


Πέτρος Στεριώτης – αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι προσδοκίες επίτευξης ”Staff Level Agreement” για το θέμα της αξιολόγησης στο επικείμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου έδωσαν ‘φτερά’ από την αρχή της εβδομάδας στο μεγαλύτερο κομμάτι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ιδίως στις ”ταλαιπωρημένες” μετοχές του Τραπεζικού κλάδου και οδήγησαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ενάμιση έτους.
Η έλλειψη βάθους στην Ελληνική Αγορά είναι “δίκοπο μαχαίρι”, καθώς η οποιαδήποτε προεξόφληση καλών, ή κακών ειδήσεων δρα πολλαπλασιαστικά σε σχέση με την πραγματική βαρύτητα και συνάφειά της με την πραγματικότητα. Όπως πάντα, θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αποφεύγοντας τις προβλέψεις σε σχέση με ένα τέτοιο πολιτικό ζήτημα, όπως η διαχείριση της αξιολόγησης.
Υποστηρικτική, σε κάθε περίπτωση, της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη η αποκλιμάκωση της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς. Για τους επενδυτές του Χ.Α., η μεγαλύτερη χρησιμότητα που έχει η παρακολούθηση της πορείας του Ελληνικού ομολόγου έγκειται στο ότι αποτελεί “βαρόμετρο” των εξελίξεων, πιο αξιόπιστο, εκτιμούμε, από την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Έχουμε συχνά αναφερθεί στο γεγονός ότι η Λεωφόρος Αθηνών είναι ένας σχεδόν ανεξάρτητος “δορυφόρος” στο Διεθνές Χρηματιστηριακό “Σύμπαν”. Σε μακροχρόνιο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης δεν εκμεταλλεύθηκε την πολυετή πορεία ανόδου των μεγάλων Ξένων δεικτών σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας ούτε “QE” υπάρχει, ούτε τα Μάκρο εντυπωσιάζουν, ούτε οι απώλειες των τελευταίων ετών ξεχνιούνται εύκολα από τα Διεθνή χαρτοφυλάκια. Αντίθετα, η ρευστότητα των εγχώριων επενδυτών πιέζεται εν μέσω μνημονιακών υποχρεώσεων και “capital controls”.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούμε τον Ελληνικό ΓΔ να δείχνει “σχετική ισχύ” τη στιγμή που Dow και FTSE100 υποχώρησαν (όχι πάντως ανησυχητικά) από τα δικά τους ιστορικά υψηλά. Καλύτερη σε αυτή τη φάση η τεχνική εικόνα του DAX, που έχει “φουλάρει” με κατεύθυνση το δικό του προ διετίας ιστορικό υψηλό.
Πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι το 1ο τρίμηνο του έτους πιθανότατα θα κλείσει με θετική απόδοση για τον Γενικό Δείκτη. Οι επόμενες συνεδριάσεις ίσως φανερώσουν σημάδια “window dressing” σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επενδεδυμένα στην εγχώρια Αγορά να προκρίνουν υπεραποδίδοντες τίτλους, έναντι αυτών που “έμειναν πίσω” σε σχέση με την αρχή του έτους.
“Η τεχνική ανάλυση του ΓΔ δίνει, πέραν του υψηλού των 670 μονάδων, στόχους – αντιστάσεις στο ψυχολογικό ‘φράγμα’ των 700 μονάδων, με τις 730 να έπονται. Εβδομαδιαίες στηρίξεις υπάρχουν στις 630 και στις 600 μονάδες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης