Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα NPLs στην Ελλάδα είναι 84 δισ. ή 115 δισ; - Αν υποτιμηθεί το πρόβλημα των NPLs θα τιναχθεί στον αέρα η ανασυγκρότηση των τραπεζών

Τα NPLs στην Ελλάδα είναι 84 δισ. ή 115 δισ; - Αν υποτιμηθεί το πρόβλημα των NPLs θα τιναχθεί στον αέρα η ανασυγκρότηση των τραπεζών
Αν δεν υπήρχαν οι αναχρηματοδοτήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια και στα στεγαστικά τα NPLs στην Ελλάδα θα ήταν 170 δισεκ.
Τα NPLs στην Ελλάδα είναι 84 δισεκ. ή 115 δισεκ. ευρώ;
Το ερώτημα αυτό μπορεί να φαντάζει ίσως ακραίο αλλά θα εξηγήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο τι εννοούμε.
Σε επίπεδο ομίλων στο ελληνικό banking τα NPLs ανέρχονται σε 84 δισεκ. ευρώ.
Η εκτίμηση δεν είναι αυθαίρετη παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί με πηγή τις λογιστικές καταστάσεις α΄ τριμήνου του 2014 των τραπεζών.
Τα 84 δισεκ. αφορούν ομίλους δηλαδή προβληματικά δάνεια εντός και εκτός Ελλάδος.
Όμως για κάθε τράπεζα είτε εκτός είτε εντός επιδρά στα αποτελέσματα και στην κεφαλαιακή επάρκεια άρα όταν μιλάμε για NPLs των ελληνικών τραπεζών ορθό είναι να αναφερόμαστε στις επιδόσεις ομίλων δηλαδή τα 84 δισεκ.
Οι τράπεζες έχουν διενεργήσει περίπου 43 δισεκ. σωρευτικές προβλέψεις δηλαδή για 84 δισεκ. προβληματικά δάνεια έχουν διενεργήσει 43 δισεκ. προβλέψεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 41 δισεκ. είναι πρόβλημα των τραπεζών υπό την έννοια ότι διαθέτουν εγγυήσεις, collaterals τα οποία έχουν αποτιμήσει οι τράπεζες.
Όμως
1)Αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες διαθέτουν εγγυήσεις κατά βάση πολλά ακίνητα η αξία των ακινήτων σε εμπορικές και αντικειμενικές αξίες έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 5 χρόνια όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες αποτιμώντας τις εγγυήσεις θα πρέπει να αφαιρέσουν την διαφορά μεταξύ εγγύηση κτήσης και εγγύησης τρέχουσας αποτίμησης
2)Τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια ειδικά στα επιχειρηματικά και στα στεγαστικά έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.
Τα συνολικά επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται στα 101 δισεκ. και τα στεγαστικά στα 70,3 δισεκ.
Σχεδόν 60-70 δισεκ. επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς αναχρηματοδότησης και περίπου 18-19 δισεκ στεγαστικά  που σημαίνει ότι αν δεν είχαν αναχρηματοδοτηθεί ή αναδιαρθρωθεί τα δάνεια αυτά θα είχαν μετατραπεί σε NPLs, δηλαδή σε προβληματικά δάνεια…..ύψους 170 δισεκ. οδηγώντας σε βίαιη χρεοκοπία το ελληνικό banking.  
Έμπειροι τραπεζίτες εκτιμούν ότι στα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια κρύβονται άλλα 31 δισεκ. προβληματικές χορηγήσεις που αποτελούν κρυφό πρόβλημα στο banking.
Αν μάλιστα δεν καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2% σχετικά σύντομα οι τράπεζες θα έχουν όχι απλά σοβαρό αλλά σοβαρότατο πρόβλημα.
3)Το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης των δανείων με προβλέψεις κινείται στην Ελλάδα στο 51% δεν είναι μακριά από την διεθνή τάση αν και θα έπρεπε να βρίσκεται στο 55%.
Μια αύξηση από το 51% στο 55% σημαίνει επιπλέον προβλέψεις 3 με 3,3 δισεκ. ευρώ.
4)Τα AQR asset quality review δηλαδή ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, πραγματοποιείται από την ΕΚΤ και αφορά πάνω από το 50% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών.
Για τις ελληνικές τράπεζες με συνολικό ενεργητικό 330 δισεκ. και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό περίπου 210 δισεκ. θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 50% - θα φθάσει έως το 58% - του σταθμισμένου ενεργητικού δηλαδή 105 δισεκ. ή μεταξύ 105 με 110 δισεκ. ευρώ.
Ο έλεγχος θα αφορά δάνεια, προβλέψεις, εγγυήσεις αλλά και γενικότερα στοιχεία ενεργητικού.
Με βάση σοβαρότατες ενδείξεις περίπου 30 δισεκ. κυρίως δανείων που θα ελεγχθούν έχουν μεγάλο πρόβλημα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 30 δισεκ. είναι η ζημία καθώς πρέπει να αφαιρεθούν προβλέψεις, εγγυήσεις και ότι απομείνει θα είναι η ζημία.
Το βέβαιο είναι ότι οι αναχρηματοδοτήσεις που υλοποιήθηκαν στα επιχειρηματικά και όχι μόνο δάνεια κρύβουν σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες.
Στα AQR έμφαση δίνεται στα χρηματοδοτικά ανοίγματα, στις εξασφαλίσεις αλλά και τον κίνδυνο που περιέχει κάθε δάνειο.
Οι ζημίες που θα προκύψουν θα ενσωματωθούν στα stress tests που θα υλοποιήσει η ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου του 2014.
Στις τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση των δανείων τουλάχιστον 10 μοντέλα τιμολόγησης.
Για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων περίπου 110 δισεκ. ευρώ μέσου σταθμισμένου ενεργητικού σε σύνολο 210 δισεκ.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πέραν των stress tests θα προκύψουν και από τα AQR προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες;
Είναι αληθές ότι η έκθεση της Blackrock της ΤτΕ είχε συμπεριλάβει μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων και αξιολογήσει μεγάλο όγκο δανείων εντός και εκτός Ελλάδος.
Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι σε 2 τράπεζες έχουν βρεθεί ευρήματα τα οποία εφόσον ενσωματωθούν στα stress tests θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Τα AQR σε γενικές γραμμές θα καταδείξουν ότι η κατάσταση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών είναι καλή αλλά όχι τόσο καλή που να αποφύγουν πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση.
Πρακτικά λοιπόν οι 2 από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες που συμμετέχουν στα AQR και στα stress tests, στο σκέλος των asset quality review θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Ποιας κλίμακας;
Εκφράζονται ανησυχίες αλλά ακόμη δεν έχει ποσοτικοποιηθεί η επίπτωση.
Σαφής εικόνα θα υπάρξει προς τα τέλη Αυγούστου του 2014.
Από τα τωρινά δεδομένα οι 2 από τις 4 τράπεζες έχουν θέματα να αντιμετωπίσουν με τα AQR

Πορεία NPLs τραπεζών σε επίπεδο ομίλων

Ποσά σε δισ. ευρώ


Τράπεζες

NPLs

α΄ τρίμηνο 2014


NPLs α΄ τρίμηνο 2014

Προβλέψεις α΄ τρίμηνο 2014

Coverage ratio α΄ τριμ. 2014

Εθνική

16,2

23% -
Ελλάδα 28,4%


0,362

56%

Πειραιώς

27,89

37,9%

0,481

51%

Eurobank

16,2

30,9%

0,479

50,3%

Alpha

20,7

33,3%

0,395

56%

Attica bank

0,914

24,6%

0,019

49,2%

Geniki

1,29

67%

0,0029

42%

Κύπρου

14,4

49%

0,146

35%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης