Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα υπερκέρδη των ελληνικών τραπεζών ωφελούν οικονομία και κοινωνία

tags :
Τα υπερκέρδη των ελληνικών τραπεζών ωφελούν οικονομία και κοινωνία
Σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα και διεθνώς τα υπερκέρδη δεν αντιμετωπίζονται με θετικά ματιά από όπου και αν προέρχονται , τις τράπεζες ή τις επιχειρήσεις , τα γεγονότα άλλα καταδεικνύουν.

Στην Ελλάδα το ελληνικό κράτος έλαβε το 2007 την χρυσή χρονιά των τραπεζών 1,1 δις ευρώ από φόρους. Οι τράπεζες κατέβαλλαν στα δημόσια ταμεία 1,1 δις ευρώ.
Το 2009 θα καταβάλλουν 650 εκατ ευρώ ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα 160 εκατ ευρώ που θα εγγραφούν στην χρήση 2009 αλλά θα αφορούν την οικονομική περίοδο του 2008.
Αν οι τράπεζες με βάση τα business plan που είχαν συντάξει το 2006 θα πετύχαιναν το 2010 περίπου 10 δις ευρώ κέρδη αυτό σημαίνει ότι θα πλήρωναν στο κράτος φόρους  περίπου 2,5 δις ευρώ.

Με 2,5 δις ευρώ το ελληνικό δημόσιο θα κάλυπτε  σημαντικές τρύπες του προϋπολογισμού.
Βέβαια η προσέγγιση αυτή είναι υποθετική καθώς οι τράπεζες δεν θα πετύχουν 10 δις ευρώ κέρδη το 2010 αλλά 2,8  με 3 δις ευρώ περιλαμβανομένης και της Emporiki bank.
Όμως αποδεικνύεται ότι όσο περισσότερα είναι τα κέρδη των τραπεζών τόσο περισσότερους φόρους θα λάβει το ελληνικό δημόσιο.
Οι έκτακτες εισφορές δείχνουν ανακολουθία στρατηγικής του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Σιγά σιγά όταν καταλαγιάσει  όλη η αντιτραπεζική επιχειρηματολογία θα διαπιστωθεί ότι όσο πιο κερδοφόρες τράπεζες και επιχειρήσεις διαθέτουμε τόσο πιο εύρωστη θα καθίσταται  η οικονομία μας.
Τα υπερκέρδη των τραπεζών ωφελούν την κοινωνία και την οικονομία. Προφανώς και υπάρχουν και κακώς κείμενα  στις τράπεζες που πρέπει να διορθωθούν , ωστόσο η ουσία είναι ότι τα κέρδη αποδεικνύουν την υγεία της  οικονομίας.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης