Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Dubai και κερδοσκοπία αποδεκάτισαν τραπεζικές μετοχές και ομόλογα

Dubai και κερδοσκοπία αποδεκάτισαν  τραπεζικές μετοχές και ομόλογα

Εικόνα πραγματικής κατάρρευσης εμφανίζει η ελληνική αγορά  με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές  και την  αγορά ομολόγων.

Στην αγορά εκτυλίχθηκαν πραγματικά σκηνές πανικού με τους επενδυτές να ρευστοποιούν αδιακρίτως μετά μάλιστα και τον πανικό που προκάλεσε στα χρηματιστήρια του πλανήτη η είδηση ότι η Dubai World μια από τις ισχυρές εταιρίες του εμιράτου του Dubai ανακοίνωσε  στάση πληρωμών για 6 μήνες.
Τα χρηματιστήρια δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις , υποχωρώντας 6% στην Ελλάδα όμως οι μαζικές πωλήσεις ήταν άνευ προηγουμένου. 
Η  αιτία για την κατακόρυφη πτώση ομολόγων,  το spread έφθασε στις 208 μονάδες βάσης και τα CDs το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 224 μονάδες βάσης  και τραπεζικών μετοχών ήταν οι παρενέργειες  που προκλήθηκαν από το Dubai ωστόσο ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν βαθύτερες αιτίες που σχετίζονται με την δεινή κατάσταση της οικονομίας και την εκδήλωση ακραίων κερδοσκοπικών παιχνιδιών εις βάρος των μετοχών και των ομολόγων.
Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικράτησε στην αγορά  οι τραπεζικές μετοχές έφθασαν να υποχωρούν έως 16% η Marfin Popular η οποία προφανώς επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στο Dubai, η Κύπρου κατέγραψε απώλειες έως 12% η MIG 10% ενώ 9% υποχώρησε η Εθνική τράπεζα στα 20 ευρώ πλέον αποτιμάται  και 8,80% η Alpha παρά την υπερκάλυψη της  αύξησης κεφαλαίου κατά 1,5 φορές.



Το κερδοσκοπικό παιχνίδι



To πιο καλοστημένο κερδοσκοπικό παιχνίδι που ξεκίνησε από τα ομόλογα για να καταλήξει στο ΧΑ ξεκίνησε και υλοποιήθηκε  από hedge funds.
Η Citigroup, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs , η J P Morgan και η Bank of America που εμφανίσθηκαν ουκ ολίγες φορές να πουλάνε ελληνικά ομόλογα κατά βάση εκτελούσαν εντολές hedge funds.
Τα Hedge funds λοιπόν διερευνώντας τα αδύνατα σημεία της χώρας διαπίστωσαν ότι η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο σε ένα καλοστημένο κερδοσκοπικό παιχνίδι που σχεδίαζαν.
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι μπορούσαν μέσω μεθόδων υποτιμητικής κερδοσκοπίας μεταξύ spreads και CDs δηλαδή των credit default swaps του ασφαλίστρου έναντι ρίσκου χώρας να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στο σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα CDs παρατηρήθηκαν φαινόμενα arbitrage ,φαινόμενα έντονης κερδοσκοπίας παρασύροντας και τα spreads στα ομόλογα που έφθασαν  έως τις 208  μονάδες βάσης.
Όμως για να επιτύχουν τον βασικό τους στόχο που ήταν η υποτιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑ έπρεπε να βρουν «υποστηρικτικές».
Τα hedge funds εκμεταλλεύτηκαν εσωτερική πληροφόρηση που είχαν ότι μεγάλοι πελάτες αμερικανικών τραπεζών σχεδίαζαν να πωλήσουν ομόλογα λόγω του τέλους τους έτους.
Εκεί πόνταραν ότι το spread θα διευρυνθεί.
Όντως εκδηλώθηκαν πωλήσεις στα ομόλογα κυρίως από επενδυτές που ήθελαν να κλείσουν θέσεις αλλά και από αμερικανικές τράπεζες που ήθελαν να κερδοσκοπήσουν πουλώντας ομόλογα ώστε να τα αγοράσουν φθηνότερα το  2010.
Όμως μόνο οι πωλήσεις ομολόγων δεν έφθαναν , προφανώς και η πόρτα για την υλοποίηση του σχεδίου είχε ανοίξει για τα hedge funds να χτυπήσουν το ΧΑ και τις τραπεζικές μετοχές.
Χρησιμοποίησαν όλα τα όπλα χτύπησαν τα CDs με εύστοχο τρόπο . Πουλούσαν και αγόραζαν την ίδια μέρα ομόλογα , ενώ καλλιέργησαν και στην αγορά με ανώνυμες διαρροές ότι η οικονομία της Ελλάδος βρίσκεται υπό κατάρρευση.


Το κλίμα και οι προϋποθέσεις δημιουργήθηκαν ώστε να χτυπηθεί η αγορά ομολόγων.
Δημιουργώντας κλίμα σχετικού πανικού παρέσυραν και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – μάλλον αποδείχθηκαν έρμαια των εξελίξεων παρά διαμορφωτές εξελίξεων.
Τα hedge funds πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους να πλήξουν τα ελληνικά ομόλογα μέσω του spreads και του CDs ωστόσο η πόρτα είχε ανοίξει διάπλατα καθώς βρήκαν πρόσφορο έδαφος να σορτάρουν επιθετικά και τις τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ.
Με βάση πληροφορίες αποτελεί τυχαίο γεγονός , παράδοξο το ότι hedge funds που σόρταραν τα ομόλογα , σόρταραν και τις τραπεζικές μετοχές.
Η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμα σημεία και αν η κατάσταση επιδεινωθεί τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν ακόμη και υποχώρηση κατά των 2000 μονάδων για το ΧA ενώ το spread μπορεί να αναρριχηθεί έως τις 240 με 250 μονάδες. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης