Τελευταία Νέα
Bank Insider

Ραγδαία η άνοδος και η δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη – Αντλούν τους ψηφοφόρους τους από τα πρώην Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα

Ραγδαία η άνοδος και η δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη – Αντλούν τους ψηφοφόρους τους από τα πρώην Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα
Ηχηρό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα ενόψει των Ευρωεκλογών

Σε σημαντικές πολιτικές δυνάμεις έχουν μετατραπεί τα ακροδεξιά κόμματα παντού στην Ευρώπη όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπόνησε το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η μελέτη αναφέρει ότι παρά την άνοδο που καταγράφει η δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων το τελευταίο διάστημα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, δεν μπορεί να γίνει λόγος στην Ευρώπη για ένα κόμμα ανάλογο με το υπερσυντηρητικό κόμμα Tea Party των ΗΠΑ ούτε μπορεί να ειπωθεί ότι καταγράφεται μια τάση ριζοσπαστικοποίησης, όπως την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
«Το φαινόμενο των ακροδεξιών κομμάτων δεν έχει ενιαία χαρακτηριστικά, αλλά είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα», υποστηρίζει ο Φλόριαν Χάρτλεμπ, εκ των συντακτών της έκθεσης.
«Υπάρχουν κόμματα με διαφορετικό βαθμό ριζοσπαστισμού, αλλά και άλλα που έχουν καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη ως σημαντική πολιτική δύναμη» αναφέρει ο Χάρτλεμπ
Σύμφωνα με την έκθεση, η καθιερωμένη άποψη ότι τα ακροδεξιά κόμματα αποτελούν τη σάρκα εκ της σαρκός των συντηρητικών κομμάτων δεν επιβεβαιώνεται, καθώς αντιθέτως διαπιστώνεται ότι οι ψηφοφόροι των ακροδεξιών κομμάτων βρίσκονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυρίως στην εκλογική πελατεία των πρώην σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.
Ο λόγος έγκειται στη στροφή προς τον «τρίτο δρόμο», που έκαναν μέσα της δεκαετίας του 1990 και άφησαν μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων τους κομματικά άστεγες, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να εξαλειφθούν τα ακροδεξιά κόμματα, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.
Οι δύο ερευνητές προτείνουν δύο δρόμους προσέγγισης.
Από τη μία, όπως υποστηρίζουν, πρέπει να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στο να ρέπουν στον ριζοσπαστισμό, δηλαδή η εξαθλίωση και η εξάρτηση των πολιτών από το κοινωνικό σύνολο, που τους κάνουν επιρρεπείς στις απλοϊκές απαντήσεις των λαϊκιστών.
Από την άλλη αναφέρουν οι συντάκτες ότι τα καθιερωμένα κόμματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν υφιστάμενους νόμους ή ενδεχομένως να τους αυστηροποιήσουν για να αποκλείσουν την κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η Ευρώπη και οι θεσμοί της θα πρέπει να διαμορφώσουν νέες δομές σταθερότητας για να πειστεί η μεγαλύτερη μάζα των πολιτών ότι έχει προνόμια από την Ευρώπη.
Ο Έλμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξηγήσει καλύτερα την ύπαρξή της, μιας και πολλές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις μπορούν να επιλυθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό.
«Οι λαϊκιστές είναι δυνάμεις της απόρριψης και του κόμπλεξ κατωτερότητας. Δεν έχουν πρόταση για το πώς θα απαντηθούν οι προκλήσεις του μέλλοντος. Βρίσκονται μόνο στον αστερισμό του όχι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπροκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης