Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Nomura: Δεν συμφέρει τον Αντώνη Σαμαρά μια πρόωρη προσφυγή της Ελλάδας στις κάλπες - Η ΝΔ δεν πρόκειται να διασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή - Στον προϋπολογισμό του 2014 σκοντάφτουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας

Nomura: Δεν συμφέρει τον Αντώνη Σαμαρά μια πρόωρη προσφυγή της Ελλάδας στις κάλπες - Η ΝΔ δεν πρόκειται να  διασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή - Στον προϋπολογισμό του 2014 σκοντάφτουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας
Απίθανο χαρακτηρίζει η Nomura το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής της Ελλάδας στις κάλπες, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής.
"Ο κίνδυνος διενέργειας πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, στη σκιά των διώξεων κατά της Χρυσής Αυγής, δεν είναι ορατός", υποστηρίζει η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα, σε νέα έκθεσή της "Italian Politics - Greek Politics/Troika Review - Portugal Local Elections/Debt Forecasts", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Nomura, η Ελλάδα στην τρέχουσα συγκυρία το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα, για την άποψή τους αυτή, επικαλούνται όχι έναν, αλλά δύο πολύ σοβαρούς λόγους:
1) Οι εκλογές δεν θα ωφελήσουν την Ελλάδα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα αναθεώρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
2) Εάν γίνουν εκλογές τώρα στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να διασφαλίσει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή κρίνεται από ελάχιστο έως απίθανο.
"Οι εκλογές αποτελούν μετά βεβαιότητας τη χείριστη επιλογή για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά", διαμηνύει ρητά και κατηγορηματικά η Nomura.
Σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα, η δικαιοσύνη - μέσω των ποινικών διώξεων κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής - αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή στα ελληνικά δρώμενα, τα τελευταία 24ωρα. Μέγα ζητούμενο αποτελεί το εξής: Εάν η ελληνική δικαιοσύνη καταλήξει στις αναγκαίες και επαρκείς αποδείξεις ώστε να στείλει στη φυλακή την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
"Μπορεί η Χρυσή Αυγή να απειλεί με παραιτήσεις των βουλευτών της, γεγονός που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές σε 15 περιφέρειες, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νομικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμφάνισης νέου κύματος πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα", προβλέπει η Nomura.
Eστιάζοντας η ιαπωνική τράπεζα στις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, εξηγεί πως το μεγάλο αγκάθι είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι ενδείξεις για ύπαρξη δημοσιονομικού κενού.
"Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει στην τρόικα ένα προσχέδιο και μόνο του προϋπολογισμού. Μόλις οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν στην Αθήνα, θα πρέπει επίσης να καθοριστεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016", προειδοποιούν οι αναλυτές της Nomura.
"Οι επικεφαλής της τρόικας αναχώρησαν από την Αθήνα την Κυριακή, αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με δύο ακανθώδη ζητήματα, μέχρι να επιστρέψουν. Αυτά είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014 και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ", σημειώνει επίσης η επενδυτική τράπεζα.
Όπως προσθέτει, είναι ξεκάθαρο πλέον πως η τρόικα δεν συμφωνεί με τις μεθόδους, με τις οποίες, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να επιτύχει το στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ποια είναι όμως η άποψη της Nomura για το έτερο μείζον θέμα που απασχολεί την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, το οποίο δεν είναι άλλο από τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; "Οι αποφάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ληφθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, 2014", υποστηρίζει η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης