Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νοmura: Αργή και χρονοβόρα διαδικασία η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους - Σε στάδια η χρονική παράταση κατά 50 έτη - Αν τα επιτόκια δανεισμού του EFSF μειωθούν στο 2%, η Ελλάδα θα ελαφρυνθεί από χρέος ίσο με 4% του ΑΕΠ έως το 2020

Νοmura: Αργή και χρονοβόρα διαδικασία η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους - Σε στάδια η χρονική παράταση κατά 50 έτη - Αν τα επιτόκια δανεισμού του EFSF μειωθούν στο 2%, η Ελλάδα θα ελαφρυνθεί από χρέος ίσο με 4% του ΑΕΠ έως το 2020
"H χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα θα είναι μια μακρά διαδικασία που δεν θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ, αλλά σε στάδια".
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Nomura, σε νέα σημερινή έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece, EFSF and Bilateral Loans", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω της επιμήκυνσης των δανείων, δεν θα γίνει μια κι έξω. Θα υπάρξουν πολλές, μικρές επιμηκύνσεις, προτού τελικά λάβει χώρα η 50ετής επιμήκυνση του ελληνικού χρέους", σχολιάζουν οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας.
Κατά τη Nomura, ωστόσο, η συζήτηση και μόνο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους συνιστά μια άκρως θετική εξέλιξη. Αν η επιμήκυνση της αποπληρωμής υλοποιηθεί, αργότερα, τότε η Ελλάδα θα απαλλαχθεί από το βάρος σημαντικού μέρους του χρέους της.
Όπως εξηγεί η Nomura, με τη χρονική επιμήκυνση του χρέους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν περαιτέρω. Αν υπάρξει επιμήκυνση μόνο στα διμερή δάνεια, η  Ελλάδα θα εξοικονομήσει ποσό περί τα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως. Αν υπάρξει επιμήκυνση στα δάνεια του EFSF, τότε το ποσό που θα εξοικονομηθεί ανέρχεται κοντά στα 3,6 - 4 δισ. ευρώ.
"Τα δύο δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι τώρα, αν αθροιστούν, θα αγγίξουν τα δύο τρίτα του συνόλου του ελληνικού χρέους το 2014. Αυτό σημαίνει πως τα επιτόκια και η λήξη τους θα αποτελέσουν τους δύο βασικούς καταλύτες για την ικανότητα και το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό", επισημαίνει η ιαπωνική τράπεζα.
Όπως προσθέτει, το μεγάλο ζητούμενο στην τρέχουσα συγκυρία για την Ελλάδα είναι το εξής: Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να παραμείνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους πως το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Τα επιτόκια δανεισμού, συνεχίζει η Nomura, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία του χρέους έναντι του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
"Εάν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας μειωθούν στο 0%, τότε το ελληνικό χρέος θα μπορέσει να υποχωρήσει ακόμη 3 μονάδες έναντι του ΑΕΠ μέχρι το 2020", συμπληρώνει η Nomura.
Και προσθέτει: Το σημαντικότερο όμως ζήτημα - εκείνο που αφορά στη διαμόρφωση των επιτοκίων του EFSF - δεν μπορεί με εύκολο τρόπο να επιλυθεί, στην τρέχουσα συγκυρία.
"Εάν τα επιτόκια των δανείων του EFSF υποχωρήσουν κοντά στο 2% για τα επόμενα 7 χρόνια (από περίπου 3% που είναι κατά μέσο όρο σήμερα), τότε η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4 μονάδες μέχρι το 2020", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης