Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Nomura: Πιθανή καθοδική αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα αυξήσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2014 - Προμηνύεται βραχυπρόθεσμη αναταραχή στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας

tags :
Nomura: Πιθανή καθοδική αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα αυξήσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2014 - Προμηνύεται βραχυπρόθεσμη αναταραχή στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας
Μεγάλο αγκάθι για την βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014, σύμφωνα με τη Nomura, η οποία υποστηρίζει ότι η αναγκαία, όπως θα αποδειχθεί, καθοδική αναθεώρηση των στόχων των αποκρατικοποιήσεων πιθανότητα να αυξήσει το κενό.
Σύμφωνα με τη Nomura, οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι υπερβολικά αισιόδοξοι. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο πρόγραμμα είναι συνεχείς, γεγονός το οποίο αποδίδεται τόσο στα νομικά κωλύματα και στις αναγκαίες εγκρίσεις που πρέπει να ληφθούν.  Μάλιστα, όπως προειδοποιεί, η καθοδική αναθεώρηση των στόχων αυτών θα αυξήσει αυτόματα το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει,  η τρόικα έχει ήδη ζητήσει πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το μέγεθος της δημοσιονομικής "τρύπας", προκειμένου να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων και να προωθήσει - στη θέση των μέτρων - διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η ιαπωνική τράπεζα, μέχρι οι Ευρωπαίοι να συναινέσουν στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, θα υπάρξει μεγάλος πολιτικός θόρυβος στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
"Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μετακύλισης ελληνικών ομολόγων αξίας 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014. Αν αυτό συμβεί, τότε η τρύπα θα καλυφθεί. Πρόκειται για μια εύκολη λύση, αφού για μια τέτοια κίνηση δεν απαιτείται έγκριση από την πλευρά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε εθνικό επίπεδο", εκτιμά η Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης