Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Βελτιώνονται οι προοπτικές των μετοχών, μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. από τον MSCI - BofA Merrill Lynch: Ενισχύεται η επενδυτική εμπιστοσύνη

tags :
CNBC: Βελτιώνονται οι προοπτικές των μετοχών, μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. από τον MSCI - BofA Merrill Lynch: Ενισχύεται η επενδυτική εμπιστοσύνη
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών είναι καλύτερες μετά την υποβάθμιση
Στην εισαγωγή του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του, το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την ανησυχία περί φυγής επενδυτών, που προκλήθηκε αρχικά από την απόφαση του οίκου MSCI, να προχωρήσει στην υποβάθμιση του Χ.Α, ωστόσο, πλέον αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών είναι καλύτερες μετά την υποβάθμιση.
Όπως σχολιάζει  ο επικεφαλής του τμήματος μετοχών της Henderson Global Investors, Matthew Beesley, η Ελλάδα ήταν εκτός εμβέλειας για τους επενδυτές των αναπτυγμένων αγορών, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι πλέον θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν την αγορά τώρα καθώς θα αποτελεί ένα μεγαλύτερο μέρος ενός μικρότερου σύμπαντος.
O δείκτης MSCI Greece, συμπεριελάμβανε μόλις δύο εταιρείες, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ.
Μετά την υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές, περισσότερες εταιρείες απέκτησαν πρόσβαση στον δείκτη. Πλέον απαρτίζεται από δέκα μετοχές: Alpha Bank, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Jumbo, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Τιτάν.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η MSCI έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση ανεπτυγμένης αγοράς, σε αναδυόμενη.
Το CNBC σημειώνει ότι οι ελληνικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε -51,8% το 2011 και παρά το γεγονός ότι σημείωσε άνοδο το 2012, οι εισροές ξένων επενδύσεων παρέμειναν σε αρνητικά επίπεδα.
Από τις αρχές του 2013, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει κέρδη 31,9%, με θετικές εισροές.
Το 2013,  σηματοδοτεί την επιστροφή καθαρών κεφαλαιακών εισροών από ξένους επενδυτές, οι οποίες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης, υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί, εξηγώντας ότι τον Οκτώβριο,  το 71,69% των αγορών σε όρους αξίας συναλλαγών προήλθε από ξένους επενδυτές.
 Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 147 εκατ. ευρώ το τρέχον τρίμηνο, από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το 40% της κινητικότητας προέρχεται από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχει επιστρέψει το ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες μετά επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους.
Και πρόσθεσε: «Η μεταφορά στις αναδυόμενες αγορές έχει ενισχύσει επίσης  το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των επισκέψεων στην Ελλάδα από διάφορα funds που θέλουν να ενημερωθούν για τις ελληνικής εισηγμένες».
Την ίδια ώρα, ο αναλυτής της BofA Merrill Lynch, Michael Harris,  σημειώνει σε έκθεσή του, ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 27%, ωστόσο άλλα οικονομικά στοιχεία έχουν καταγράψει βελτίωση και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει προς το παρόν «αδιανόητη».
 «Η μεταφορά του δείκτη έχει βοηθήσει, καθώς πολλοί από τους επενδυτές Παγκόσμιων Αναδυόμενων Αγορών ξαναβλέπουν την Ελλάδα, όμως καθώς η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή παγκόσμια αναδυόμενη αγορά, θεωρείται απίθανο ότι θα έπρατταν κάτι τέτοιο εάν δεν υπήρχε η αίσθηση ότι η Ευρώπη βελτιώνεται και εάν δεν υπήρχε η ελπίδα ότι τα χειρότερα κοντεύουν να τελειώσουν για την Ελλάδα», όπως τόνισε μιλώντας στο CNBC.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης