Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βγενόπουλος στο bankingnews – Σε εξέλιξη η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα – Τι λέει για την MIG και την ανεπάρκεια των Κυπρίων

tags :
Βγενόπουλος στο bankingnews – Σε εξέλιξη η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα – Τι λέει για την MIG και  την ανεπάρκεια των Κυπρίων
Θετική εξέλιξη η σταθεροποίηση στην οικονομία  αλλά εμφανείς οι αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία
Η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης στην ελληνική οικονομία, εξελίσσεται με συνέπειες στην κοινωνία αναφέρει σε συνέντευξη του ο Ανδρέας Βγενόπουλος επικεφαλής της MIG στο www.bankingnews.gr.
Η πορεία της Ελλάδος έχει καταστεί μονόδρομος και σε αυτή την φάση οποιαδήποτε αλλαγή πορείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφές.
Για την MIG επισημαίνει ότι έχει θωρακιστεί και ότι αν υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία θα αποζημιώσει τους μετόχους της με καλές αποδόσεις.
Ο Α. Βγενόπουλος προειδοποιεί ότι αν το Υγεία δεν πεισθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να λειτουργήσει το 2014 θα αποχωρήσει ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι κεντρικοί τραπεζίτες και πολιτικοί οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή γιατί ήταν ανεπαρκείς να διαχειριστούν την κρίση.

Η συνέντευξη του Α. Βγενόπουλου επικεφαλής της MIG στο www.bankingnews.gr έχει ως εξής….

Έχετε να τοποθετηθείτε δημόσια για την κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας από τις αρχές του 2010.  
Γιατί τόσο μακρά περίοδος σιωπής;  
Τι πιστεύετε σήμερα για την Ελληνική Οικονομία;  
Περνάμε επιτέλους στην ανάκαμψη ή η κατάσταση θα συνεχίσει να παραμένει θολή;

Στις αρχές του 2010 είχα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με ιδιωτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες ώστε, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, πέραν από τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές να επιλεγεί το σενάριο της εξωτερικής και όχι της εσωτερικής υποτίμησης.
 Όχι μόνον δεν κατάφερα τίποτα, αλλά θεωρήθηκα και εχθρός του πολιτικού συστήματος και εν δυνάμει ανταγωνιστής τους, κάτι που βεβαίως δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μου.
 Έκτοτε δεν υπήρξε λόγος να τοποθετηθώ δημόσια, διότι τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει.  
Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης εξελίσσεται με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα, όμως σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διότι μια αλλαγή πορείας σ΄αυτό το στάδιο θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.  
Βέβαια υπάρχουν αρκετά επί μέρους θέματα όπου η επάρκεια των κυβερνητικών αποφάσεων θα επηρεάσει την πορεία της χώρας σε διάφορους τομείς, όμως η γενική εικόνα δεν αλλάζει.  
Το θετικό είναι ότι η οικονομία παρουσιάζει ήδη τα πρώτα σημάδια σταθεροποιήσης με πιθανότητες ανάκαμψης.  
Το αρνητικό είναι ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε έχει επηρεάσει δυσμενώς τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και αυτή η κατάσταση ευνοεί τον λαϊκισμό και τον πολιτικό καιροσκοπισμό με τον κίνδυνο ανατροπής αυτής της, επώδυνης μεν, αλλά μονόδρομης πλέον διαδικασίας.

Ναι, αλλά απ΄ότι αντιλαμβάνομαι αρκετά από αυτά τα επί μέρους θέματα, όπως π.χ. στην υγεία και το γάλα που είναι στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο, θα επηρεάσουν και την MIG.
 Τι βλέπετε να συμβεί τελικά και ποια είναι η κατάσταση και οι προοπτικές της MIG μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον;

Η MIG έχει αντέξει στην κρίση, έχει εξορθολογήσει την λειτουργία της, έχει αποεπενδύσει από δραστηριότητες που παρήγαγαν ζημιές χωρίς μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναστροφής και έχει προετοιμασθεί, ώστε αν τελικά υπάρξει σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας, να ακολουθήσει μια πορεία που θα αποζημιώσει επιτέλους τους πιστούς και μακροπρόθεσμους μετόχους και επενδυτές της.
Για τα επιμέρους θέματα είμαστε έτοιμοι να προσαρμοσθούμε σε οποιεσδήποτε αποφάσεις πάρει η Κυβέρνηση.
 Παραδείγματος χάριν εάν δεν πεισθούμε ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να λειτουργήσει το 2014 λογικά και αποτελεσματικά, το ΥΓΕΙΑ είναι έτοιμο να συνεχίσει τη λειτουργία του και εκτός ΕΟΠΥΥ.
 Ή, αν τελικά αποφασισθεί η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, η ΔΕΛΤΑ είναι έτοιμη να συνεχίσει την λειτουργία της μειώνοντας εν μέρει την παραγωγική δραστηριότητά της στην Ελλάδα και υποκαθιστώντας την με ποιοτικές εισαγωγές που θα δώσουν στους καταναλωτές διαφορετικής ποιότητος μεν, αλλά φθηνότερο γάλα.  
Μια τέτοια απόφαση, κατά την γνώμη μου, θα είναι λανθασμένη, διότι οι ελάχιστες θετικές επιπτώσεις στον καταναλωτή θα επιφέρουν θανάσιμο πλήγμα στην Ελληνική κτηνοτροφία και στον τομέα ζωοτροφών της Ελληνικής γεωργίας, όμως σας διαβεβαιώνω ότι η ΔΕΛΤΑ θα αναγκασθεί βέβαια να αλλάξει στρατηγική, αλλά τελικά δεν θα ζημιωθεί.

Αφού όμως βλέπετε ότι μπορεί στα επιμέρους θέματα να ληφθούν λανθασμένες αποφάσεις, δεν πρέπει να δημοσιοποιήσετε τις θέσεις, να μιλήσετε με τους αρμόδιους Υπουργούς για να αποτρέψετε δυσάρεστες εξελίξεις;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να τους δώσω καμία πληροφόρηση που δεν έχουν και δεν πιστεύω ότι μπορώ να επηρεάσω τη διανοητική επεξεργασία που κάνουν σ΄αυτήν την πληροφόρηση ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις.
 Αυτοί λοιπόν θα αποφασίσουν ότι θέλουν, αναλαμβάνοντας και τις αντίστοιχες ευθύνες και εμείς θα προσαρμοστούμε ανάλογα.
 Και στο τέλος-τέλος δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι δικές μου θέσεις είναι σωστές και οι δικές τους λάθος.

Να σας ρωτήσω και κάτι για την Κύπρο.  
Παρότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στο τραπεζικό της σύστημα με την Ελλάδα, οι μεγάλες Τράπεζες στην Ελλάδα, έμειναν «ζωντανές» και ιδιωτικές, ενώ στην Κύπρο το τραπεζικό σύστημα αλλά και η οικονομία καταστράφηκε.  
Που οφείλεται αυτό;  
Πως το εξηγείτε;

Η εξήγηση βρίσκεται στην ποιότητα και επάρκεια των ανθρώπων που βρέθηκαν στο τιμόνι την ώρα της μεγάλης κρίσης που ήθελε διαχείριση.
 Στην Ελλάδα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με νηφαλιότητα και πολλές επιμέρους ορθές διορθωτικές κινήσεις διέσωσε και το τραπεζικό σύστημα και την Ελληνική Οικονομία. 
Θετικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι Κυβερνήσεις της περιόδου, αλλά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου.  
Στην Κύπρο συνέβη ακριβώς το αντίθετο.  
Οι δύο Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κατά την κρίσιμη περίοδο ήταν ανεπαρκέστατοι, αλλά και το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, στην πλειοψηφία του, απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων.  
Θα σας πω μόνο ότι όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες έμεναν ιδιωτικές εάν οι ιδιώτες μέτοχοι συνεισέφεραν το 10% των κεφαλαίων στις διαδικασίες των απαραίτητων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, στην Κύπρο η ΛΑΪΚΗ ζήτησε να παραμείνει ιδιωτική εάν οι ιδιώτες μέτοχοι συνεισέφεραν το 51% των κεφαλαίων και της το αρνήθηκαν!
 Τελικά το Κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο βάσει του οποίου εάν το κράτος έβαζε έστω και 1 ευρώ θα μπορούσε να είχε την διοίκηση των τραπεζών, αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σκόπιμα απαλλοτριώσανε την περιουσία των ιδιωτών μετόχων και κρατικοποιήσανε το τραπεζικό τους σύστημα προκαλώντας για τον κρατικό τους προϋπολογισμό περαιτέρω επιβαρύνσεις που όμως δεν τις αντέχανε!
 Κι αυτό που σας αναφέρω είναι μόνον μία από τις πολλές ατυχείς αλλά και παράνομες πράξεις και παραλείψεις των διαφόρων εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα και την χώρα τους στην καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης