Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Fink (BlackRock): Αποκαθίσταται η αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών - Προβόπουλος (ΤτΕ): Καταλύτης για την ανάπτυξη οι τράπεζες

tags :
Fink (BlackRock): Αποκαθίσταται η αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών - Προβόπουλος (ΤτΕ): Καταλύτης για την ανάπτυξη  οι τράπεζες
Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock θα χρησιμοποιηθούν για τα stress tests που θα διενεργήσει η ΤτΕ τον Ιανουάριο

(upd3)Τη βεβαιότητα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, κ. Laurence Fink, κατά την επίσκεψη του στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γεώργιο Προβόπουλο σήμερα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διαγνωστικής άσκησης, που διενήργησε η BlackRock Solutions στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών με χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2016.
Η πρόσφατη αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει έναν λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανόμενης και μιας αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τρόικα, θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης για να εκτιμήσει τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στην εξεταζόμενη περίοδο.
Ο κ. Fink πιστεύει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια και ενδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».
Τα αποτελέσματα της τρέχουσας άσκησης αναμένεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Ο κ. Fink επισήμανε ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών θέτουν τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια».
Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η προηγούμενη άσκηση της BlackRock ήταν καθοριστική για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δήλωσε ότι «παρά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημιές ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, κάτι που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη.
Η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία με διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.»

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Οικονομία και τράπεζες στο επίκεντρο των επαφών του Larry Fink της Blackrock με Σαμαρά και Προβόπουλο

Στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλο βρίσκεται από σήμερα ο επικεφαλής της Blackrock Larry Fink.
Η επίσκεψη του Fink συνδέεται και με την έκθεση της Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι ο ο επικεφαλής της Blackrock είχε προσκληθεί από τον πρωθυπουργό και διοικητή της ΤτΕ.
Ο Fink θα συναντήσει νωρίς σήμερα τον Α. Σαμαρά και στις 10 το πρωί τον διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλο.
Η Blackrock έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση των τραπεζών στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα.
Επίσης λειτουργεί και ως επενδυτικός σύμβουλος τραπεζών.
Η παρουσία του Fink έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα αναφερθεί στις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών.
Για την οικονομία θα εστιαστεί στα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί και για τις τράπεζες ότι έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά.
Προφανώς δεν θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες της διαγνωστικής μελέτης αλλά θα περάσει ένα μήνυμα ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι σταθερές.

www.bankingnews.gr

(Πρώτη ενημέρωση 23:12 11 Δεκεμβρίου 2013)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης