Υγεία & Χρηστικά Νέα

Διεθνείς τραπεζικές εκθέσεις: Σε ποιον τομέα ειδικεύεται κάθε τράπεζα και γιατί...

Διεθνείς τραπεζικές εκθέσεις: Σε ποιον τομέα ειδικεύεται κάθε τράπεζα και γιατί...
Για τις περισσότερες χρηματιστηριακές θυγατρικές των τραπεζών, η ανάλυση των αγορών παίζει σημαντικό ρόλο. Εκατοντάδες εκθέσεις συντάσσονται καθημερινά από τους διεθνείς οίκους και καλύπτουν όλο το φάσμα -στενότερο και εκτεταμένο- των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι θυγατρικές δέχονται εντονότερες πιέσεις να εμφανιστούν ολοένα και πιο ανεξάρτητες, έως και 100%, από τις μητρικές τους τράπεζες.

Κι αν θεωρείται αυτονόητο να είναι από την αρχή έτσι, πόσο εύκολο είναι σε μια χρηματιστηριακή να κάνει αρνητική πρόβλεψη για τη μητρική τράπεζα.
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους αναλυτές είναι μεγάλος και οι γνώμες άπειρες. Κάθε εταιρεία αναλύσεων θεωρεί πως αποκομίζει οφέλη σε πιστότητα μέσα στη διεθνή αγορά όταν πραγματοποιεί και εκθέτη μια σεβαστή ανάλυση.
Ο David Folkerts-Landau, επικεφαλής του παγκόσμιου ερευνητικού τμήματος της Deutsche Bank ξεχωρίζει τις... αρρυθμίες στον κλάδο.
Από τη μία υπάρχουν οι έρευνες της Thomson – Reuters. Μοιάζουν με τις δημοσκοπήσεις του Bloomberg. Διενεργούνται με δίχως άλλο επιστημονικά κριτήρια αλλά εκφράζουν περισσότερο το κοινό αίσθημα καθώς συντάσσονται με βάση περισσότερο δημοσιογραφικά κριτήρια και λιγότερο με καθαρά τεχνικά οικονομικά χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, υπάρχουν οι αναλύσεις των χρηματιστηριακών θυγατρικών, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν πιο σύντομα στο μονοπάτι της αυτολογοκρίσιας όταν αφορούν παρακλάδι ενός πλήρους επενδυτικού ομίλου με επιπλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την Dealogic, την αμερικανική ανεξάρτητη εταιρείας καταμέτρησης πιστότητας των διεθνών οικονομικών αναλύσεων, πλέον αξιόπιστος αναλυτής των αγορών, ειδικά όταν πρόκειται για χρηματιστηριακή ανάλυση είναι η Bank of America Merrill Lynch, κατέχοντας τα πρωτεία για τα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Μόλις μια χρονιά η JP Morgan της “έκλεψε” την πρώτη θέση.
Η Barclays Capital και η Nomura ειδικεύονται περισσότερο στις γενικότερες μακροοικονομικές αναλύσεις που καταδεικνύουν τάσεις, οι οποίες συνιστώνται έπειτα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η Exane BNP Paribas ειδικεύεται στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Η Citigroup εκδίδει περισσότερο χρηστικές εκθέσεις. Η HSBC αποτελεί το γνώστη των αναδυόμενων αγορών. Η Morgan Stanley και η Credit Suisse πραγματεύονται περισσότερο ειδικευμένες εκθέσεις. Ιδίως όταν μιλάμε για συμπεριφορά μετοχών και εταιρειών στα διεθνή χρηματιστήρια, οι δύο παραπάνω τράπεζες εκδίδουν μέσω των χρηματιστηριακών τους τις πλέον διεξοδικές αναλύσεις, με ιδιαίτερη ειδίκευση στους φαρμακευτικούς τομείς.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης