Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Calamos Investments: Ένα αρνητικό γεγονός στην Ελλάδα αρκεί για την αναζωπύρωση της κρίσης

Calamos Investments: Ένα αρνητικό γεγονός στην Ελλάδα αρκεί για την αναζωπύρωση της  κρίσης
Ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης είναι περιορισμένος
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Ευρωζώνης το 2014 εκφράζει η διεθνούς κύρους επενδυτική εταιρεία Calamos Investments, με έδρα το Naperville στο Illiinois των ΗΠΑ και συνολικά υπό διαχείριση assets ύψους 27,8 δισ. δολαρίων.
"Ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης στην τρέχουσα συγκυρία είναι περιορισμένος", σχολιάζουν οι αναλυτές της Calamos Investments, στην τελευταία έκθεσή τους για το παγκόσμιο outlook, ωστόσο, όπως εξηγούν, αυτό δεν σημαίνει πως η ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να αναζωπυρωθεί. Ένα και μόνο αρνητικό γεγονός σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ή ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση στη Γαλλία, μπορεί μεμιάς να αυξήσει κατακόρυφα τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία.




Όπως δηλώνει η επενδυτική εταιρεία, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για άμεση ανησυχία για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα τη δεδομένη στιγμή. Η Ευρωζώνη εξέρχεται από την ύφεση και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ωστόσο η ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά ήπια, αργή και σπασμωδική, λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας και των διαρθρωτικού χαρακτήρα ανισορροπιών που χαρακτηρίζουν την Ευρωζώνη.  
Η Γερμανία και η Γαλλία είναι φυσικά οι δύο χώρες που οδήγησαν την Ευρωζώνη έξω από το τούνελ της ύφεσης, ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Calamos Investments, ακόμη και η γερμανική και η γαλλική οικονομία βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις. Κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει πως κορυφαίοι επιχειρηματικοί κολοσσοί στη Γερμανία προχωρούν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού τους τελευταίους μήνες. Την ίδια ώρα, το γαλλικό δημόσιο χρέος φλερτάρει με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Αλλά κάθε τωρινό πρόβλημα της Ευρωζώνης θυμίζει... καλοδεχούμενη βελτίωση, αν συγκριθεί με τους κινδύνους του πρόσφατου παρελθόντος.
Όπως επισημαίνει η Calamos Investments, η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel κατόρθωσε να επιδείξει σημαντική ικανότητα στην κατεύθυνση σχεδιασμού μιας πορείας, με στόχο τη συνοχή της Ευρώπης. Οι δεσμεύσεις της Καγκελαρίου για τη θωράκιση του ευρώ και της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τη δράση της ΕΚΤ, κατόρθωσαν να διατηρήσουν σταθερή την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι η ισχυροποίηση της ανάπτυξης.

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Η Calamos Investments δίδει μεν ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές αγορές, με άκρως επιλεκτική διάθεση δε.
Όπως εξηγεί, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν φθηνές. Ωστόσο κάθε μετοχή ενέχει και ρίσκο, το οποίο συνδέεται πρωτίστως με τους κινδύνους που παραμονεύουν για την οικονομία της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας.
Κατά κύριο λόγο, η επενδυτική εταιρεία εκφράζει την προτίμησή της σε εταιρείες με σημαντική γεωγραφική διαφοροποίηση, όσον αφορά στην άντληση εσόδων.
Ελκυστικότερες, πιο συγκεκριμένα, εμφανίζονται οι μετοχές από τους κλάδους της μεταποίησης και της τεχνολογίας.

Η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης
Επιφυλακτική εμφανίζεται η Calamos Investments όσον αφορά στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Προβλέπει ενθαρρυντικές ενδείξεις ισχυροποίησης της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά προειδοποιεί πως η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί, για μια σειρά από πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Ειδική ανησυχία εκφράζει επίσης για τη μεγάλη ανομοιογένεια που εμφανίζουν οι αναδυόμενες αγορές.
ΗΠΑ: Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχίσει στο ίδιο, γνώριμο σεβαστό μονοπάτι. Κατά γενική ομολογία, οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι υγιείς. Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ισχυροποιείται.





Αναδυόμενες οικονομίες: Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν - κατά ένα μεγάλο ποσοστό - στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως οι κίνδυνοι αυξάνονται, αφού η επιβράδυνση των οικονομιών είναι γεγονός.
Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να διευθετήσουν τρία καίρια ζητήματα:
- Να μειώσουν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.
- Να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
- Να διορθώσουν τις διαρθρωτικές ανισορροπίες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης