Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πτώση 70% στον τζίρο των καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων από το ξεκίνημα της κρίσης

tags :
Πτώση 70% στον τζίρο των καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων από το ξεκίνημα της κρίσης
Το 2008 οι πωλήσεις ανέρχονταν σε 21,9 δισ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μόλις στα 6,8 δισ. ευρώ
Πτώση 70% καταγράφεται από την αρχή της κρίσης στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Ειδικότερα, το 2008 ο κύκλος εργασιών τις ημέρες των εορτών είχε ανέλθει σε 21,9 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μόλις στα 6,8 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
«Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στον διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί για μια ακόμη φορά το σήμα κατατεθέν της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου, καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να κυμανθούν στο 10,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο», επισημαίνει η ΕΣΕΕ.
Με βάση τα στοιχεία της Συνομοσμπονδίας, «σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής κατά τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους εκτιμάται στα 6,8 δισ. ευρώ, όντας μειωμένος κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012». Παράλληλα, ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 25,1% το 2009 (στα 16,4 δισ. από 21,9 δισ. το 2008), κατά 19,5% το 2010 (στα 13,2 δισ.), σχεδόν κατά 30% το 2011 (στα 9,25 δισ. ευρώ) και κατά 17,8% πέρυσι, διαμορφούμενος στα 7,6 δισ. ευρώ.
Ο τζίρος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού ετήσιου τζίρου στο λιανεμπόριο και για πολλές επιχειρήσεις είναι η τελευταία ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα επιβίωσης, επισημαίνεται. Ωστόσο, η περαιτέρω μείωσή του σημαίνει νέο κύμα λουκέτων αμέσως μετά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης