Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEPS - Aποδιοπομπαίος τράγος η Γερμανία - Τα γερμανικά πλεονάσματα δεν ευθύνονται για όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης

CEPS - Aποδιοπομπαίος τράγος η Γερμανία - Τα γερμανικά πλεονάσματα δεν ευθύνονται για όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης
Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία εμφανίζουν επίσης πλεονάσματα
Τη γερμανική πλεονασματική οικονομία υπερασπίζεται με σθένος ο Daniel Gros, επικεφαλής του Centre for European Policy Studies (CEPS).
Όπως υποστηρίζει σε ειδική ανάλυσή του, δεν είναι μόνο η Γερμανία που παρουσιάζει πλεονασματική οικονομία, αλλά αντίθετα υπάρχει και μια σειρά άλλων χωρών που ανήκουν στον ισχυρό ευρωπαϊκό Βορρά, οι οικονομίες των οποίων επίσης παρουσιάζουν πρωτογενή πλεονάσματα.
"Η Γερμανία δεν πρέπει να συγκεντρώνει τα βέλη και την επίθεση των επικριτών της. Η Γερμανία από μόνη της δεν ευθύνεται για τα ελλείμματα των χωρών του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου", υποστηρίζει ο Gros, διαμηνύοντας με τρόπο κατηγορηματικό πως το Βερολίνο και η γερμανική οικονομική πολιτική τείνουν να καταστούν ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρωζώνης.
"Θα μπορούσε η Γερμανία, η οικονομία της οποίας δεν ξεπερνά το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, να ευθύνεται για την αδύναμη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας;" διερωτάται με νόημα ο επικεφαλής του CEPS, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην επίθεση που δέχθηκε τον περασμένο μήνα το Βερολίνο, τόσο από τις αμερικανικές αρχές, όσο και από την ίδια την Κομισιόν.
"Το γερμανικό ΑΕΠ δεν φτάνει ούτε στο 30% του συνόλου του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Η Γερμανία είναι σημαντική για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, αλλά δεν είναι κυρίαρχη", επισημαίνει ο Gros, στην εν λόγω ανάλυσή του.
Ποιες άλλες χώρες όμως - πλην της Γερμανίας - εμφανίζουν πλεονάσματα στην Ευρώπη; Μακρύς ο κατάλογος, σύμφωνα με τον Gros: Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία...
"Η μονομερής επίθεση κατά της Γερμανίας και της γερμανικής οικονομικής πολιτικής αποτελεί αναμφίβολα τη λάθος επιλογή. Δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω μιας επίθεσης εις βάρος της γερμανικής οικονομίας", καταλήγει ο Gros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης