Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θ. Σκυλακάκης (Δράση) – Θετικό στοιχείο η απορρόφηση του ΕΣΠΑ – Αλλά πού πήγαν τα χρήματα;

Θ. Σκυλακάκης (Δράση) – Θετικό στοιχείο η απορρόφηση του ΕΣΠΑ – Αλλά πού πήγαν τα χρήματα;
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη της Δράσης, για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ
 «Διάβασα ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε το 78% και δεν θα χάσει η χώρα ευρωπαϊκά κονδύλια», αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης.
Και προσθέτει:
«Αυτό είναι θετικό καταρχήν και οι Έλληνες με την παλαιά λογική θα έμεναν εκεί. Στη νέα εποχή αυτό δεν αρκεί. Το καίριο ερώτημα είναι τι έγιναν αυτά τα χρήματα;
Πόσα πήγαν σε ιδιωτικές επενδύσεις; Πόσα δημιούργησαν χρήσιμες υποδομές; Πόσα ιδιωτικό κονδύλια κινητοποιήθηκαν με συγχρηματοδότηση;
Εκεί οι απαντήσεις είναι δυστυχώς εξόχως απογοητευτικές;
Μέσα στα χρόνια της κρίσης και της καταστροφής η μοιρασιά του ΕΣΠΑ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Το ίδιο και η νοοτροπία με την οποία μοιράστηκε. Προγράμματα τύπου Τομπούλογλου-παχυσαρκία δεν ήταν η εξαίρεση. Η χρηματοδότηση καφετεριών σε εσωστρεφείς περιοχές και οι "γιορτές της πατάτας" (κυριολεξία πράγματι χρηματοδοτήθηκε μια από το τρέχον ΕΣΠΑ), ήταν περισσότερες -αν δει κανείς με λεπτομέρεια τις χρηματοδοτήσεις- από τις πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις. Οι πεζοδρομήσεις και η ανάπλαση πλατειών αντί για παραγωγικές επενδύσεις και υποδομές συνεχίστηκαν.
Σε κάποια μεγάλα έργα οι αποζημιώσεις σε εργολάβους εις βάρος του δημοσίου (χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα χρήματα που χάθηκαν), ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερες από το έργο που υλοποιήθηκε την τελευταία τριετία. Παραγωγικές εξωστρεφεις επενδύσεις ήταν πολύ λιγότερες από όσες θα έπρεπε.
Στις απορροφήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων περιλαμβάνονται και τα χαρτζηλίκια που μοιράστηκαν στους Δήμους (θέσεις "κοινωφελούς εργασίας" τις λένε), από τα οποία δεν θα δημιουργηθεί ούτε μια μόνιμη θέση εργασίας. Και δυστυχώς το νέο ΕΣΠΑ συνεχίζει να έχει την ίδια λογική. Με 1,4 εκ. ανέργους το κύριο ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσει η κυβέρνηση είναι πόσες μόνιμες παραγωγικές θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από αυτά τα χρήματα.
Ιδίως όταν φέτος έκοψε κατά 200 εκ. το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και εμφάνισε το ποσό αυτό ως το 1/4 του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα μοιράσει παραμονές ευρωεκλογών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης