Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura - Θα καθυστερήσει η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα – Πολλές ακόμη οι εκκρεμότητες

Nomura - Θα καθυστερήσει η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα – Πολλές ακόμη οι εκκρεμότητες
Δεν αποκλείει περιορισμένη έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων από την Ελλάδα σε περίπτωση σημαντικής καθυστέρησης
Για τον Φεβρουάριο τοποθετεί την ολοκλήρωση της πέμπτης τριμηνιαίας αναθεώρησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο ιαπωνικός οίκος Nomura στην τελευταία ανάλυσή του για την Ελλάδα.
Όπως εξηγεί η Nomura, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου, ωστόσο η Nomura εκτιμά ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η αξιολόγηση, την οποία τοποθετεί στις 17 Φεβρουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup ή και αργότερα.
Η Nomura δεν αποκλείει περιορισμένη έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων από την Ελλάδα, σε περίπτωση που η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να καλύψει τις πληρωμές ύψους 9 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένες μέχρι τον Μάιο.
Τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές, για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση σε ορίζοντα διμήνου, είναι αρκετά.
Το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του 2014 και του 2015 θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Επίσης, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν λάβει την ανοχή αλλά όχι και την έγκριση της τρόικας.
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι επίσης η μείωση κατά -3,9% της εργοδοτικής εισφοράς σε ορίζοντα τριετίας, η ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, η κατάργηση/μεταφορά των φόρων υπέρ τρίτων και η «χαλάρωση» των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις.
Επίσης πολύ σημαντική είναι και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος, αναμένονται και τα αποτελέσματα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης