Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Financial Times - Υπέκυψε στις πιέσεις του τραπεζικού λόμπι η Επιτροπή Βασιλείας - Χαλάρωσε τους κανόνες για τη μόχλευση των τραπεζών

Financial Times - Υπέκυψε στις πιέσεις του τραπεζικού λόμπι η Επιτροπή Βασιλείας - Χαλάρωσε τους κανόνες για τη μόχλευση των τραπεζών
Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η νίκη του κλάδου
Να χαλαρώσει τα μέτρα για την μόχλευση των τραπεζών αποφάσισε η επιτροπή της Βασιλείας, καθώς υπέκυψε στις πιέσεις του τραπεζικού λόμπι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν σίγουρα προκαλούν ανακούφιση στις επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες είχαν θορυβηθεί καθώς θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν νέα κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για «μεγαλύτερη νίκη του κλάδου από ότι αναμενόταν», κάνει λόγο ο Daniel Davies, αναλυτής της Exane BNP Paribas.
Με βάση τις νέες προσαρμογές για τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες ο μέσος συντελεστής μόχλευσης μπορεί να αυξηθεί στο 4% από 3,8% περίπου, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.
Οι μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ θα τεθούν σε εφαρμογή το 2018 και προς το παρόν δεν έχει συμφωνηθεί το ελάχιστο επιθυμητό επίπεδο του εν λόγω μέτρου.
Η Επιτροπή της Βασιλείας προτείνει ελάχιστο όριο στο 3%, ενώ οι εποπτικοί οργανισμοί πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ζητούν να τεθεί σε ανώτερο επίπεδο.
Ο λόγος μόχλευσης είναι συμπληρωματικός του λόγου κεφαλαιακής επάρκειας (που είναι η βασική παράμετρος της Βασιλείας ΙΙΙ) και λειτουργεί ως εναλλακτικό μέτρο αποτίμησης των χρεών μίας τράπεζας, εξηγέι η βρετανική εφημερίδα.
Ο βασικός λόγος κεφαλαιακής επάρκειας επικεντρώνεται στα στοιχεία ενεργητικού σταθμισμένου κινδύνου, ενώ ο λόγος μόχλευσης συγκρίνει όλη την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας χωρίς καμία προσαρμογή.
«Ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ», χαρακτήρισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον νέο κανόνα για το λόγο μόχλευσης.
Η συμφωνία σε ένα διεθνές πρότυπο για τον δείκτη μόχλευσης έχει αποδειχθεί «φορτωμένη», λόγω των διαφορετικών εθνικών προτύπων και των παραπόνων ότι πρόκειται για ένα αμβλύ εργαλείο που θα δελεάσει τους δανειστές να αναλάβουν τα δάνεια υψηλότερου κινδύνου να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις.
Ενώ οι αλλαγές αποτελούν μια εν μέρει ανακούφιση για τις τράπεζες, παραμένουν λιγότερο «γενναιόδωρες» από τους λογιστικούς χειρισμούς των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης