Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

tags :
Δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους
Την καθαρογραφή της απόφασης αναμένει το υπουργείο Οικονομικών


Σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις αναμένονται κατόπιν της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που έγιναν σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012 αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.
Αν και το σκεπτικό της απόφασης θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναμένεται να αποκωδικοποιήσει νωρίτερα τα βασικά θέματα που θίγονται, ώστε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δώσουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μια τάξη μεγέθους σχετικά με το ύψος των χρημάτων που θα κληθεί να επιστρέψει το Δημόσιο.
Από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση ή αντίδραση στην απόφαση με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αναμένει την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου στη συνέχεια να καθορίσει τη στάση του.
Ο Ν. 4093/2012 προέβλεπε εξοικονόμηση 420 εκατ. ευρώ από την μείωση των μηναίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων με βάσει τα ειδικά μισθολόγια, εκ των οποία τα 113 εκατ. ευρώ αφορούσαν στους μισθούς των ένστολων.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν πως η υπουργική απόφαση που εξεδόθη στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4093/2012 και επέβαλε την τμηματική αναδρομική από τη 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» του νομοθετήματος.
Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012 αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, καθώς υπό το φως τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 668/2012) όσο και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έπρεπε να σταθμισθεί αν οι προτεινόμενες περικοπές συντάξεων και αποδοχών διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης και του μισθού ως περιουσιακών αγαθών, και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και εάν όλες οι προτεινόμενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων και μισθωτών τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης