Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Greylock - Το φάντασμα της χρεοκοπίας και το... χάος επανέρχονται στην Αργεντινή

Greylock - Το φάντασμα της χρεοκοπίας και το... χάος επανέρχονται στην Αργεντινή
Αχίλλειος πτέρνα το peso – Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας φαντάζει πλέον, ορατός για την Αργεντινή, με τις εικόνες στους δρόμους του Buenos Aires να ανακαλούν μνήμες του… 2001!
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο ο ξέφρενος πληθωρισμός ή οι εκτεταμένες λεηλασίες.
Το μείζον πρόβλημα είναι ο… συνδυασμός όλων!
Το χάος σταδιακά επεκτείνεται σε όλες τις πόλεις της χώρας και πλέον όλα θυμίζουν έντονα τις τελευταίες ημέρες του 2001, όπου η Αργεντινή κήρυξε πτώχευση.
Δεκατρία χρόνια μετά την πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner επιχειρεί να αποτρέψει μία παρόμοια κρίση.
Η ασκούσα πολιτική, την οποία κληρονόμησε από το σύζυγό της, Nestor Kirchner, έχει μέχρι στιγμής επιφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα.
Από την μία πλευρά, η ετήσια ανάπτυξη την τελευταία 10ετία κυμαίνεται πέριξ του 7% του ΑΕΠ ελέω των εκτεταμένων κρατικών δαπανών και της τύπωσης νέου χρήματος.
Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός «τρέχει» σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, με τον φρενήρη ρυθμό του 28%. Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο πληθωρισμός κινείται κάτω του 11%.



Αχίλλειος πτέρνα το… peso

Το εθνικό νόμισμα – το peso – υποχώρησε την Πέμπτη κατά 17,5%. Η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώθηκε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8.1842 ανά δολάριο.
Συνολικά, η υποτίμηση του peso από το 2013 ανέρχεται στο 35%.
Η ραγδαία «βουτιά» του εγχώριου νομίσματος αποδίδεται στις απώλειες των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα.
Τα αποθέματα τα τελευταία 3 χρόνια, συρρικνώθηκαν κατά 44% καθώς η αξία τους υποχώρησε στα 29,5 δισ. δολάρια.
Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες κάνουν λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,8% το 2014.



Αυξάνονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας
Με την χώρα να παραμένει στο περιθώριο των διεθνών αγορών πίστωσης, αρκετά funds διεκδικούν αποζημίωση εξαιτίας των ζημιών που επέφερε η αναδιάρθρωση του χρέους.
Μάλιστα, ήδη η Αργεντινή αναμένεται να αποζημιώσει το fund του Paul Singer με 30 δισ. δολάρια!
Οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαια, μία ακόμη χρεοκοπία της χώρας.
Μάλιστα, το 79% εξ αυτών εκτιμά πως η Αργεντινή να μην αντεπεξέλθει τις υποχρεώσεις της τα επόμενα 5 χρόνια.
Η απόδοση του ομολόγου εκτινάχθηκε στο 12,4% ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών, εξαιρουμένης της Βενεζουέλας.



Νέο υπουργικό συμβούλιο – Νέες πρωτοβουλίες
Η Πρόεδρος της Αργεντινής ανανέωσε τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, επιχειρώντας να αναθεωρήσει ορισμένες πολιτικές, με απώτερο στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Μερικά από τα χαρτοφυλάκια όπου άλλαξαν «χέρια» αποτελούν το υπουργείο Οικονομικών και Αγροτικών.
Παράλληλα, με εντολή της Fernandez de Kirchner, άλλαξε και η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.
Μεταξύ των πρώτων κινήσεων του νέου υπουργικού συμβουλίου, συγκαταλέγεται η πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 6,5 δισ. δολαρίων προς τα μέλη του «Paris Club».
Ωστόσο, η Greylock Capital Management, η οποία επενδύει στο χρέος της Αργεντινής από την 10ετία του 1990, αμφιβάλλει ως προς την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό fund, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα επέλθει μέσω της επαν-εισόδου στις διεθνείς αγορές πίστωσης και της άρσης των νομισματικών ελέγχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης