Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες βιομηχανίες «απειλούν» με διαθεσιμότητα τους εργαζομένους τους - Το κοινό μέτωπο με την Χαλυβουργική και ο πόλεμος για το βιομηχανικό ρεύμα

Ποιες βιομηχανίες «απειλούν» με διαθεσιμότητα τους εργαζομένους τους - Το κοινό μέτωπο με την Χαλυβουργική και ο πόλεμος για το βιομηχανικό ρεύμα
Χαλυβουργική, Ελληνική Χαλυβουργία, Βιοχάλκο και S&B έχουν συστήσει κοινό μέτωπο απέναντι στη διοίκηση του ΥΠΕΚΑ αλλά και στην κυβέρνηση που αρνείται να μειώσει την τιμή του βιομηχανικού ρεύματος
Η διαθεσιμότητα των εργαζομένων αποτελεί το όπλο της βιομηχανίας της χώρας απέναντι στις υψηλές τιμές του βιομηχανικού ρεύματος που χρεώνει η ΔΕΗ. Αυτό επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της αγοράς.
«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαθεσιμότητα η οποία ανακοίνωσε για το σύνολο του προσωπικού της παραγωγής (200 άτομα) σε σύνολο 263 εργαζομένων από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 έως τις 31 Μαρτίου 2014, η διοίκηση της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα», αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (Χαλυβουργική, Ελληνική Χαλυβουργία, Βιοχάλκο και S&B), έχουν συστήσει κοινό μέτωπο απέναντι στη διοίκηση του ΥΠΕΚΑ αλλά και στην κυβέρνηση που αρνείται να μειώσει την τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, αν και είναι υψηλότερη στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διαθεσιμότητα των εργαζομένων της Χαλυβουργικής ήταν μόνο η αρχή, αφού και η Ελληνική Χαλυβουργία «απειλεί» με διαθεσιμότητα των εργαζομένων στη μονάδα Ασπροπύργου - η οποία ούτως ή άλλως υπολειτουργεί - καθώς και ο Όμιλος Βιοχάλκο με τη θυγατρική της Sovel στο Βόλο.
Να σημειωθεί ότι στις εταιρίες δίνεται η δυνατότητα να θέτουν τους εργαζομένους τους σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες το χρόνο (ήδη στην Χαλυβουργική ανακοινώθηκε για ενάμιση μήνα).

«Ελπίζoυμε να ταρακουνήσει την τρόικα η διαθεσιμότητα στη Χαλυβουργική»

«Η εξέλιξη αυτή ελπίζoυμε να ταρακουνήσει τα στελέχη της τρόικας...».
Aυτό ήταν το σχόλιο ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης στην είδηση πως η Χαλυβουργική αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού παραγωγής, δηλαδή 200 άτομα, από την ερχόμενη Δευτέρα έως το τέλος Μαρτίου.
Ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς να μειωθούν τα τιμολόγια ενέργειας της βιομηχανίας απορρίφθηκαν, καθότι θεωρήθηκε έμμεση κρατική ενίσχυση.
Ο αξιωματούχος aνέφερε τέλος ότι το επείγον θέμα της Χαλυβουργικής θα εξεταστεί άμεσα από την διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία.


Ο πόλεμος για την τιμή του ρεύματος

Τα στοιχεία της Ε.Ε. για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στον κλάδο της χαλυβουργίας στην Ευρώπη ήταν η πρόσφατη απάντηση της ΔΕΗ στην επίθεση της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα από δειγματοληπτική έρευνα της Κομισιόν για τη διαμόρφωση του ενεργειακού βιομηχανικού κόστους στην Ευρώπη, προκύπτει ότι το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαλυβουργία κυμάνθηκε στα 71,4 ευρώ/MWh για το έτος 2012 και αντίστοιχα το μέσο κόστος για τη βιομηχανία αλουμινίου ήταν στα 56 ευρώ/MWh.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ διέψευσε με νεότερη ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), υποστηρίζοντας ότι αφορούν μόλις 17 εργοστάσια, όταν στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 500 εργοστάσια χαλυβουργίας.
Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία για τον κλάδο της χαλυβουργίας, επισημαίνοντας ότι η ανάλυση της Κομισιόν αφορά ένα δείγμα 17 μεγάλων εργοστασίων χάλυβα στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα επελέγη από τον ίδιο τον κλάδο της χαλυβουργίας και περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Μεταφέρει τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές προμήθειας για τις χαλυβουργίες κυμάνθηκαν το 2012 από 46,5 ευρώ η μεγαβατώρα έως 104,4 ευρώ η μεγαβατώρα, με μέσο όρο 71,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία αλουμινίου, η μελέτη εξετάζει 11 από τις 16 εγκαταστάσεις αλουμινίου στην Ευρώπη (αντιπροσωπεύουν το 66% της παραγωγής για το 2012).
Από την πλευρά της πάντως η ΕΒΙΚΕΝ, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της Eurostat που επικαλέιται η ΔΕΗ δεν ευσταθούν, καθώς στην ελληνική αγορά δεν επιτρέπονται διμερείς συμβάσεις, όπως σε άλλες χώρες-μέλη.
Οι τιμές της Eurostat δεν περιλαμβάνουν τις τιμές που διαμορφώνονται στις διμερείς συμβάσεις και τις εισαγωγές.
Στην Ιταλία π.χ. οι πίνακες εμφανίζουν τιμές στη Μέση και Υψηλή τάση από 100 ως 186 ευρώ/MWh και δεν περιλαμβάνουν διμερείς συμβάσεις που καλύπτουν πάνω από το 55% της συνολικής κατανάλωσης.
Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τελικές τιμές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο επειδή τα διμερή συμβόλαια είναι εμπιστευτικά.
Ούτε αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης των τιμών όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας, τα ανώτατα όρια χρέωσης για φόρους και τέλη, τις επιστροφές κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι οι βιομηχανίες της χώρας ζητούν από την ΔΕΗ, χρέωση 34 ευρώ/MWh, με αναδρομική ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης