Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank - Σούπερ ήρωας της Ευρωζώνης η… Πορτογαλία! - Ποιο τίμημα πληρώνει;

Commerzbank - Σούπερ ήρωας της Ευρωζώνης η… Πορτογαλία! - Ποιο τίμημα πληρώνει;
Tο νέο αστέρι της ευρωπαϊκής ανάπτυξης...
Mετά από τρία χρόνια εξοντωτικής λιτότητας και βαθιάς ύφεσης, η Λισαβόνα διαβλέπει την ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας, όντας το νέο… αστέρι της Ευρωζώνης!
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Πορτογαλία συνιστά το… σούπερ ήρωα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
Μετά από ένα επίπονο πακέτο βοήθειας, ύψους 78 δισ. ευρώ, το οποίο «πληγώνει» την Πορτογαλία μέσω της μετανάστευσης 200 νέων ανθρώπων καθημερινά, η οικονομία αναπτύχθηκε το δ’ 3μηνο του 2013 κατά +1,6% του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη επίδοση συνιστά την υψηλότερη στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου και της Γερμανίας.
Περιγράφοντας την Πορτογαλία ως «το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής ανάπτυξης», ο Christian Schulz, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Berenberg, υπογραμμίζει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει ωθήσει τα κράτη - μέλη της περιφέρειας στην υλοποίηση σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γεγονός που συνεπάγει τη βελτίωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.
«Η Πορτογαλία και όχι η Ισπανία, αποτελεί την μεγαλύτερη θετική έκπληξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας» επισημαίνει ο Ralph Solveen, κορυφαίος αναλυτής της Commerzbank. «Σε αντίθεση με την Ισπανία, η ανεργία στην Πορτογαλία έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται σημαντικά» υπογραμμίζει.



Αν και η εγχώρια ζήτηση έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της λιτότητας των προηγούμενων χρόνων, οι εξαγωγές της ιβηρικής χώρας αναπτύχθηκαν το 2013 κατά +24,2%. Μάλιστα, η χώρα σημείωσε το πρώτο θετικό ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών έπειτα από 20 χρόνια! Οι εξαγωγές πλέον, ισούνται με το 41% του εγχώριου ΑΕΠ έναντι 28% το 2008.
Ο Carlos Moedas, αρμόδιος υπουργός, αναφέρει πως η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει διεκπεραιώσει τουλάχιστον 400 διοικητικές μεταρρυθμίσει, προκειμένου να τονωθεί η παραγωγικότητα και να στηριχθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.
Ωστόσο, πέραν των εξαγωγών, ένα ακόμα «ατού» της Πορτογαλίας είναι ο κλάδος του τουρισμού, με τα έσοδα για το 2013 να αριθμούν άνω των 9 δισ. ευρώ.
Πλέον, οι προσπάθειες της Πορτογαλίας επικεντρώνονται στην αγορά εργασίας, όπου οι αποδοχές υπέστησαν δραματικές περικοπές, οι ημέρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 7 και τα επιδόματα ανεργίας συρρικνώθηκαν στο ελάχιστο. Ενδεικτικά, ο μέσος ετήσιος μισθός υποχώρησε από τα 16.760 ευρώ το 2010 στα 16.047 ευρώ το 2012.
Ωστόσο, η μείωση του κόστους εργασίας ενίσχυσε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των πορτογαλικών επιχειρήσεων, οι οποίες στράφηκαν κυρίως σε αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Αφρικής.
Παρά τα θετικά στοιχεία που υποδεικνύουν την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, οι Πορτογάλοι διατηρούν μικρό καλάθι ως προς τις προοπτικές άμεσης οικονομικής ανακούφισης.
Οι νεαροί Πορτογάλοι που εγκαταλείπουν τη χώρα αποτελούν το μεγαλύτερο «τίμημα» για την ανάκαμψη της ιβηρικής χώρας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης