Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευ. Βενιζέλος – Απαιτείται «δημιουργική στάση» από την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονόματος

Ευ. Βενιζέλος – Απαιτείται «δημιουργική στάση» από την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονόματος
Aπό την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό
«Δημιουργική στάση» σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών από τη σκοπιανή ηγεσία, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας Νικολά Γκρούεφκσι.
Όπως είπε ειδικότερα, ο κ. Γκρούεφσκι του επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό. «Αυτό είναι σημαντικό αλλά πρέπει να μετατραπεί σε μια δημιουργική στάση σε σχέση με το όνομα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη πως κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του, στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, πως «έχουν την υποχρέωση να αποδεχθούν το πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, την κοινή θέση του Συμβουλίου που στρέφει την προσοχή τους στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Σημείωσε μάλιστα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν συνδέονται μόνο με το ανοιχτό ζήτημα του ονόματος, αλλά και με τις διμερείς τους σχέσεις με άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία. «Οι σχέσεις καλής γειτονίας παραπέμπουν στο διεθνές δίκαιο, παραπέμπουν στη διεθνή νομιμότητα, παραπέμπουν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το όνομα» πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ.Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η ελληνική Προεδρία θα διοργανώσει, στα τέλη Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, διάσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.
Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή τόσο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όσο και στις συνομιλίες σε διμερή πολιτικό επίπεδο, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές.
Επίσης, ο κ.Γκρούεφσκι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και της διεύρυνσης του πλαισίου της διμερούς συνεργασίας.
Ο κ.Βενιζέλος επέστρεψε οδικώς από τα Σκόπια στην Πρίστινα από όπου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης