Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΣΕΕ – Βελτιωτικές προτάσεις επί του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων

tags :
ΕΣΕΕ – Βελτιωτικές προτάσεις επί του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων
Σημαντική μεταρρύθμιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης



Τις προτάσεις της για τη βελτίωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το σχέδιο του νέου πλαισίου νόμου που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αλλάξει την εικόνα της αντιμετώπισης και εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας.
«Η απλοποίηση κάθε μορφής αδειοδότησης με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας μίας επιχείρησης είναι σημαντική, αφού μειώνει τις πολλές «χειραψίες» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξοικονομώντας στον επιχειρηματικό κόσμο χρόνο και χρήμα», τονίζει η ΕΣΕΕ.
Ωστόσο, η ΕΣΕΕ κατέθεσε τρεις προτάσεις με στόχο να βοηθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου νέου πλαισίου.
Συγκεκριμένα, προτείνεται κάποιες έννοιες που χρησιμοποιεί ο νόμος πρέπει να είναι δεκτικές ασφαλούς περιεχομένου. Συγκεκριμένα, έννοιες όπως «στάθμιση έννομων αγαθών», «εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας», «βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας» κ.λπ. δεν συνιστούν σταθερές νομικές έννοιες και ίσως αφήνουν περιθώριο αυθαίρετων ερμηνειών και ενεργειών.
Δεύτερον, οι έμποροι επισημαίνουν πως βάσει του νόμου οι εντεταλμένοι υπάλληλοι θα έχουν ρητά αρμοδιότητες φορολογικού ελεγκτή και θα μπορούν να κλείνουν τον επαγγελματικό χώρο, να σφραγίζουν βιβλία ή έγγραφα και να ενεργούν έρευνες ακόμη και στα σπίτια των επιχειρηματιών και σε όλες αυτές τις ελεγκτικές διαδικασίες, οι δικαστικές εγγυήσεις δείχνουν να μένουν στις παρυφές. Προβληματισμό εκφράζουν και για τη δυνατότητα εκτεταμένης χρήσης ιδιωτών στην άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων.
Τρίτον, η ΕΣΕΕ επικεντρώνει σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου και τονίζει πως χωρίς τον καθορισμό "χρήσεων γης" και τη χρήση της "Γεωβάσης" είναι παρακινδυνευμένη η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων αδειοδότησης υπερκαταστημάτων από τα δημοτικά στα περιφερειακά συμβούλια, καθώς κατά την άποψη της ΕΣΕΕ η συγκεκριμένη εξέλιξη διαταράσσει τις ισορροπίες στο περιφερειακό εμπόριο και τις τοπικές κοινωνίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης