Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο ΣτΕ προσέφυγαν συνταξιούχοι ΙΚΑ-ΤΕΑΜ κατά των περικοπών στις συντάξεις

tags :
Στο ΣτΕ προσέφυγαν συνταξιούχοι ΙΚΑ-ΤΕΑΜ κατά των περικοπών στις συντάξεις
Η απόφαση που θα εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποτελέσει «πιλότο» για εκατοντάδες αγωγές
Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ ζητούν να κριθούν οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων τους συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως ισχυρίζονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, από 1.11.2011 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, μειώθηκαν κατά 20% και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55o  έτος της ηλικίας τους  μειώθηκαν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κατά 40%, ενώ όπως τονίζουν οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν κατά 15%.
Μάλιστα για τη μείωση αυτή λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κυρίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, σημειώνουν οι απόμαχοι της εργασίας.
Όπως επισημαίνουν οι συνταξιούχοι, με τις μειώσεις παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότας, καθώς δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες   για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου  συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή  του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.
Στις προσφυγές αναφέρουν ακόμη ότι οι μειώσεις αντιβαίνουν σε άρθρα του Συντάγματος, ενώ προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ, η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.
Η απόφαση που θα εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποτελέσει «πιλότο» για εκατοντάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί στα Διοικητικά δικαστήρια της χώρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης