Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σύγχυση προκαλούν τα αποτελέσματα της Εθνικής - Nοmura, Deutsche Bank, JP Morgan Cazenove και Citigroup δίδουν 4 διαφορετικές συστάσεις

Σύγχυση προκαλούν τα αποτελέσματα της Εθνικής - Nοmura, Deutsche Bank, JP Morgan Cazenove και Citigroup δίδουν 4 διαφορετικές συστάσεις
Βλέπουν βελτίωση αλλά παραμένει η αβεβαιότητα...
Σκηνικό σύγχυσης και έντονου προβληματισμού προκαλούν στους κύκλους των αναλυτών τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 20 Μαρτίου.
Η πλειοψηφία των αναλυτών, αν και διακρίνει ενδείξεις βελτίωσης στα μεγέθη της Εθνικής, διαμηνύει πως η αβεβαιότητα για την τράπεζα παραμένει.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τέσσερις διαφορετικές επενδυτικές τράπεζες δίδουν τέσσερις διαφορετικές συστάσεις για τη μετοχή της Εθνικής.
Πιο συγκεκριμένα: H Nomura δίδει σύσταση reduce, η Deutsche Bank σύσταση buy, η JP Morgan Cazenove underweight, ενώ η Citigroup διατηρεί τη σύσταση neutral!
Αναλυτικότερα, η Nomura δίδει για την Εθνική σύσταση reduce και τιμή στόχο στα 2,60 ευρώ.
Όπως υποστηρίζει η ιαπωνική τράπεζα, η Εθνική επιβεβαίωσε πως θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της, μέσω της πώλησης των non-core assets της, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Η Nomura χαρακτηρίζει καλύτερα του αναμενομένου τα αποτελέσματα της Εθνικής για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, αφού, όπως υποστηρίζει τα καθαρά κέρδη των 547 εκατ. ευρώ αποδείχθηκαν ανώτερα των εκτιμήσεών της για κέρδη της τάξης των 141 εκατ. ευρώ.
Η ιαπωνική τράπεζα παραδέχεται πως τα μεγέθη της Εθνικής τράπεζας έλαβαν σημαντική ώθηση από τη Finansbank, την τουρκική θυγατρική της. Ωστόσο προειδοποιεί πως ο αντίκτυπος στα μεγέθη της Εθνικής από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα γίνει αντιληπτός στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2014. Ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός, υποστηρίζει η Nomura.
"Eάν η Εθνική προχωρήσει στην πώληση μειοψηφικού πακέτου στη Finansbank, τότε θα υπάρξει κίνδυνος υποβάθμισης των μεγεθών της", προσθέτει η ιαπωνική τράπεζα.
Όπως ανέφερε ήδη από την Παρασκευή το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank εμφανίζεται θετική για την Εθνική Τράπεζα με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2013, διατηρώντας τη σύσταση buy (αγορά) και την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Εθνική ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, δείχνοντας ότι τα λειτουργικά μεγέθη βελτιώθηκαν.
Όπως αναφέρει η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι πολύ καλύτερη, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού επιδεινώθηκε οριακά.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η μετοχή της Εθνικής θα φτάσει στο peak της στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η JP Morgan Cazenove, η οποία επισημαίνει ότι τα θετικά μεγέθη της Εθνικής το δ' 3μηνο του έτους δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αλλαγή προς το θετικότερο.
Τα μεγέθη της Εθνικής ήταν καλύτερα του αναμενομένου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για 5 συνεχόμενα τρίμηνα η τράπεζα παράγει κεφάλαια.
Στα αρνητικά τονίζει ότι ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα μειώνονται, στην Τουρκία δείχνουν να αρχίσουν να αυξάνονται.
Η JP Morgan Cazenove διατηρεί τη σύσταση underweight, για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς.
Από τη μεριά της, η Citigroup θεωρεί ότι η κεφαλαιακή θέση της Εθνικής είναι ακόμη ασαφής, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η λύση της αύξησης  μετοχικού κεφαλαίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η εικόνα για την Εθνική μπορεί να ξεκαθαριστεί μετά τα stress test της ΕΚΤ, ωστόσο υπάρχουν θετικά σημάδια για την πορεία των επιμέρους μεγεθών.
Η Citigroup δεν καλύπτει την Εθνική με τιμή στόχο, ωστόσο διατηρεί τη σύσταση της ουδετερότητας (neutral).
Θεωρεί, επιπλέον, ότι η οικονομική και πολιτική κατάσταση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, μπορεί να επηρεάσει τα μεγέθη της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης