Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura - Γιατί η Ελλάδα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τους ξένους σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας - Τρία χαρακτηριστικά του χρέους

tags :
Nomura - Γιατί η  Ελλάδα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τους ξένους σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας - Τρία χαρακτηριστικά του χρέους
Η Ελλάδα έχει σημαντικά λιγότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά τα επόμενα χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες του προγράμματος
Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει το υψηλότερο χρέος παγκοσμίως, ωστόσο σύμφωνα με τη Nomura τα ποιοτικά στοιχεία της σύνθεσης του χρέους επισημαίνουν ότι το μέγεθος δεν αντανακλά την πραγματικότητα.
Κατά την 28σέλιδη έκθεση της για τη σύνθεση, την ωρίμανση και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, η Nomura τονίζει τρία σημαντικά ζητήματα:
Πρώτον, το χρέος μετά από τον συμψηφισμό των περιουσιακών στοιχείων και των δεσμευμένων μελλοντικών ταμειακών ροών είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Δεύτερον, το μέρος του ελληνικού χρέους που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι πολύ μικρό, καθώς οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας είναι το EFSF, το ΔΝΤ και τα κράτη της ευρωζώνης, οι οποίοι κατέχουν υψηλά ποσοστά ομολόγων με ευέλικτη ωριμότητα.
Τρίτον, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση διέπεται από το βρετανικό δίκαιο, σε αντίθεση με τα ομόλογα της υπόλοιπης περιφέρειας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν πρόσθετη προστασία.



Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη μοναδική δομή του ελληνικού χρέους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τους ξένους επενδυτές από άλλες χώρες της περιφέρειας.
Την ίδια ώρα, από την άποψη των χρηματοδοτικών αναγκών, η Ελλάδα έχει σημαντικά λιγότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά τα επόμενα χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες του προγράμματος, καθώς οι δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τους εταίρους της ζώνης θα επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα σε μετρητά.



Σε όρους καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, το μεγαλύτερο μέρος οι καθαρές υποχρεώσεις είναι πλέον αποκλειστικά προς το δημόσιο τομέα, ενώ όλες οι υπόλοιπες του εξωτερικού είναι σε μεγάλο πλεόνασμα.
Δεδομένου ότι η λήξη αυτού του επίσημου χρέους είναι σχετικά μακροπρόθεσμη και το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλότερο από τα επιτόκια της αγοράς, ο συνδυασμός αυτός μειώνει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους και τον κίνδυνο μιας άλλης κρίσης, καταλήγει η Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης