Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκκλήσεις απελπισίας για τη συστράτευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς υπό την Ελιά - Μη ρεαλιστικό το αίτημα της πολιτικής υπέρβασης

Εκκλήσεις απελπισίας για τη συστράτευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς υπό την Ελιά - Μη ρεαλιστικό το αίτημα της πολιτικής υπέρβασης
Κοινή διαπίστωση το αβέβαιο πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
Η έκκληση του Νίκου Μπίστη προς τη ΔΗΜΑΡ και τους «58» να ενταχθούν με όλες τους τις δυνάμεις στην Ελιά προκειμένου να ενισχυθεί το εγχείρημα της ενωμένης Κεντροαριστεράς αποτυπώνει με ρεαλιστικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα που χαρακτηρίζει τις δυνάμεις του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.
Σε πρόσφατο άρθρο του ο κ.Μπίστης αναφέρει πως το σενάριο για πολλούς τρίτους πόλους δεν περπατά, καθώς «ο κόσμος της παράταξης δεν ευνοεί τον κατακερματισμό».
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως η Ελιά δεν κατάφερε να συσπειρώσει στον επιθυμητό βαθμό τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στον κεντροαριστερό-σοσιαλδημοκρατικό χώρο.
Η αποτίμηση είναι ορθή, αν λάβει κανείς υπόψη και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.
Πράγματι, η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία πρόσφατα παρουσίασε το δικό της τρίτο πόλο, όχι μόνο δεν πείθει την κοινή γνώμη με την πολιτική της «ανανέωση» αλλά εμφανίζεται να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο, μια και τα ποσοστά της έχουν πέσει πλέον κάτω από το 2%.
Ποσοστό που έχει προκαλέσει έντονη εσωκομματική αναταραχή για την πορεία και το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ.
Την ίδια στιγμή και η Ελιά, η οποία αντί για μια πολύχρωμη Κεντροαριστερά έχει εξελιχθεί σε συνασπισμό των διασπαρμένων δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα, κάτι που άλλωστε αποδεικνύουν και τα ποσοστά της, τα οποία κυμαίνονται από το 5,5% έως το 6,5%.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν δύο μήνες, η «Ελιά» εμφανιζόταν να απολαμβάνει ποσοστά που έφταναν ακόμα και στο 17,5%.
Την ανάγκη άλλωστε των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κατακερματισμένου πολιτικού χώρου να βρουν έκφραση αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο και η δυναμική που έχει αναπτύξει «Το Ποτάμι», το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε εκφράσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.
Την ανάγκη για μια ευρύτερη συμμαχία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς έστω και την ύστατη στιγμή επιβεβαιώνει και το μήνυμα του Ανδρέα Λοβέρδου (συμμετέχει στην Ελιά με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα) να υπάρξει συσπείρωση του χώρου και να στηριχθούν ακόμα και υποψήφιοι που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, όπως π.χ. του Μάρκου Μπόλαρη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι προφανές πως μια απόφαση τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και των «58» να συμμετάσχουν πραγματικά στην Ελιά θα άλλαζε άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς και ενδεχομένως να έδινε τις απαραίτητες ανάσες σε όλα αυτά τα κόμματα και κινήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, 58, κοκ) προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά στο άμεσο μέλλον.
Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για το εάν αυτή η υπέρβαση θα πιστωνόταν θετικά από τους ψηφοφόρους ή θα την εκλάμβαναν ως αναδίπλωση, ως «κωλοτούμπα» από τα όσα έχουν κατηγορηματικά ειπωθεί έως σήμερα.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και τα διλήμματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υψίστης σημασίας για την πολιτική τους πορεία.
Και ο χρόνος που έχει απομείνει για τη λήψη των όποιων αποφάσεων, πλέον είναι ελάχιστος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης