Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Greylock - Χρέος και ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν απαγορευτική την αγορά ελληνικών ομολόγων

Greylock - Χρέος και ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν απαγορευτική την αγορά ελληνικών ομολόγων
Ώθηση από τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη
Underweight για τα ελληνικά ομόλογα δηλώνει το hedge fund Greylock Capital Management, γνωστό από τη συμμετοχή του στο ελληνικό PSI την Άνοιξη του 2012.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Greylock, Hans Humes υπογραμμίζει πως οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι απαγορευτικές για τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς το ελληνικό χρέος συνιστά ανασταλτικό παράγοντα. «Το ελληνικό χρέος, το οποίο ανέρχεται στο 170% του ΑΕΠ, θέτει σημαντικά εμπόδια στην αγορά ελληνικών ομολόγων» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όπως εκτιμά, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων - εάν και εφόσον η Ελλάδα προσφύγει στις διεθνείς αγορές – θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, το επιτόκιο δανεισμού 5ετών ομολόγων θα κυμανθεί μεταξύ 3,25% και 6,5%. Βέβαια, ένα υψηλό επιτόκιο δανεισμού μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις διεθνείς αγορές, δεν συνιστά ένα εν γένει αρνητικό ενδεχόμενο. Ως παράδειγμα, ο Hans Humes επικαλείται την Ιρλανδία, η οποία στην πρώτη έκδοση 5ετών ομολόγων, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,9%. Τώρα όμως, το επιτόκιο βρίσκεται περίπου στο 1,65%.
Παρόμοια ρότα ακολούθησε και η  Πορτογαλία, η οποία δανείστηκε το 2013 με επιτόκιο 4,9%. Πλέον, έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 3%.
«Σίγουρα, το κόστος δανεισμού στην αρχή θα είναι υψηλότερο. Με τον καιρό ωστόσο, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στις πιθανές επιλογές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Hans Humes επισημαίνει πως το χρέος της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά περιορισμένο και ως εκ τούτου, ένα νέο haircut στους ιδιώτες θα ήταν ανώφελο. Αντιθέτως εξηγεί, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ διαθέτουν τεράστια έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.

Όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης;
Η επιτυχής έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα του κυβερνητικού συνασπισμού ενόψει και των εκλογών του Μαΐου.
Βέβαια, το συγκεκριμένο timing εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για τους επενδυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρείται ο πιθανότερος νικητής των ευρωεκλογών, αναμένεται να ισχυροποιηθεί, γεγονός που θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των πρόωρων εθνικών εκλογών. Με την κυβέρνηση να διαθέτει οριακή πλειοψηφία, το ενδεχόμενο εκλογών συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
«Η επιστροφή στις αγορές συνιστά πολιτική απόφαση. Είναι καλή στιγμή να καταστεί σαφές πως τα μέτρα λιτότητας ήταν αναγκαία για την Ελλάδα» υπογραμμίζει η Natixis.
«Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος εάν θα επένδυα στην Ελλάδα, ιδίως πριν τις ευρωεκλογές, όπου ως φαβορί, ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα αντι-ευρωπαϊκό κόμμα» διατείνει εν κατακλείδι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης