Τελευταία Νέα
Bank Insider

Γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα αλλά όχι στην πολιτική οι πολίτες – Το μήνυμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα αλλά όχι στην πολιτική οι πολίτες – Το μήνυμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών
Επιζητούν ανανέωση και πολιτικές ιδέες μακριά από τις κομματικές επιλογές
Το μήνυμα της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου αρχίζει να γίνεται σαφές και ξεκάθαρο.
Εν ολίγοις η κοινή γνώμη διάκειται θετικά υπέρ της πολιτικής ανανέωσης και των ανεξάρτητων υποψηφίων και τάσσεται κατά των οποιωνδήποτε κομματικών επιλογών.
Από την πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, πέρα από τα προφανή που είναι η επικράτηση (και στους δύο γύρους της εκλογικής αναμέτρησης) των Γ.Καμίνη στο δήμο Αθήνας, Γ.Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής και Γ.Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι πολίτες, παρά την αποθάρρυνση τους από τις διαχρονικές παθογένειες του κομματικού συστήματος και την απογοήτευση τους από την εφαρμοζόμενη πολιτική των τελευταίων ετών, δηλώνουν ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση τους ενδιαφέρει.
Εξέλιξη αναμφίβολα θετική, καθώς αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να είναι ενεργή και να συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες υποστηρίζουν ότι θα ψηφίσουν με κριτήριο τα προβλήματα του δήμου και όχι με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας.
Το τρίτο είναι ότι θα επιλέξουν τον υποψήφιο τους βάσει της εμπειρίας/γνώσης που διαθέτει για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης ενώ πολύ σοβαρά υπόψη τους θα λάβουν το εάν ο υποψήφιος είναι κομματικά ανεξάρτητος και εάν σηματοδοτεί την ανανέωση.
Συνεπώς το εγχείρημα να συνδεθεί η διαφαινόμενη επικράτηση των Καμίνη, Σγουρού και Μπουτάρη με τη στήριξη που τους παρέχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, μάλλον ατυχές θα πρέπει να χαρακτηριστεί.
Επιπλέον, τα ευρήματα της δημοσκόπησης συνιστούν ξεκάθαρο μήνυμα και προς τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ότι όσο και να υψώσουν τους τόνους και να πολώσουν το κλίμα, η μεταξύ τους πολιτική αντιπαράθεση δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, τουλάχιστον σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, οι πολίτες δηλώνουν έτοιμοι να «αγκαλιάσουν» κάθε πρωτοβουλία πολιτικής ανανέωσης, ακόμα και εάν διατηρούν επιφυλάξεις, ακόμα και αν δεν έχουν πειστεί από θέσεις, προγραμματικές δηλώσεις και απόψεις, στοιχείο που υποδηλώνει ακριβώς την κόπωση της κοινωνίας από τον κλασικό, παραδοσιακό τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν τα κόμματα.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύει ότι σχεδόν 5 στους 10 δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν θετικά «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.
Γίνεται περισσότερο από εμφανές ότι οι Έλληνες αρχίζουν ή προσπαθούν να ωριμάσουν πολιτικά και να απεγκλωβιστούν από κομματικά στερεότυπα.
Γεγονός που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα πολιτικά κόμματα είτε αυτά έχουν να κάνουν με τους διάφορους «εμφυλίους» είτε με τη διγλωσσία και την ξύλινη πολιτική επιχειρηματολογία.
Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τα ελληνικά πολιτικά κόμματα τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης