Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Nomura και Deutsche Bank

Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Nomura και Deutsche Bank
Νέες τιμές στόχου των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που καλύπτει ανακοίνωσε η Nomura στην τελευταία έκθεση της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, διατηρώντας μόνο στην Alpha Bank τη σύσταση της «αγοράς» (Buy).
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 6,1 ευρώ, ενώ για την ETE και τη Eurobank οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 9 και στα 6 ευρώ αντίστοιχα. Η σύσταση των δύο τραπεζών είναι αυτή της «ουδετερότητας» (neutral), ενώ μείωση των θέσεων (reduce) προτείνει για την Πειραιώς. Η τιμή στόχος της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 3,6 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την τράεχουσα τιμή της.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, σε έκθεση της η Deutsche Bank  (Greek and Cypriot Banks: Under Pressure) χαρακτηρίζει το 2011 δύσκολο για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και προχώρησε σε μείωση των τιμών στόχων των μετοχών τους.
Συγκεκριμένα, η DB μείωσε την τιμή στόχο για την Alpha Bank σε 4,5 ευρώ από την προηγούμενη των 5,3 ευρώ, για την Κύπρου τη διατηρεί στα 3,3 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,3 από τα 1,6 ευρώ, ενώ μείωσε και την τιμή-στόχο για τη Marfin στα 0,8 από τα 1,6 ευρώ. Αντίθετα, αύξησε την τιμή-στόχο για την ATEbank στα 0,4 από τα 0,3 ευρώ.
Αν και οι μέχρι τώρα προσπάθειες ήταν αποτυχημένες η DB δεν αποκλείει εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ελληνικό κλάδο, με σκοπό τη βελτίωση της ρευστότητας.
Σχολιάζοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ο οίκος κάνει λόγο για ένα τρίμηνο "αναιμικής" ανάπτυξης στο μέτωπο των χορηγήσεων, για αυξημένες εκροές καταθέσεων και ενισχυμένα προβληματικά δάνεια. "Το 2011 δεν θα είναι διαφορετικό, ίσως να είναι και χειρότερο από το 2010, αν οι τράπεζες κληθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ με επιθετικό τρόπο", σχολιάζει η DB, η οποία καθιστά σαφές ότι θα διατηρήσει την επιφυλακτική στάση της απέναντι στα ελληνικά και κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο οίκος χαρακτηρίζει "ανάσα" την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου για την Ελλάδα καθώς και τη μείωση του επιτοκίου, ωστόσο επισημαίνει ότι άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Σε ρόλο καταλύτη, ο προϋπολογισμός του 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τον οίκο, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί  έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, ενώ σημαντικές προκλήσεις ενέχουν τόσο η εξάρτηση από την ΕΚΤ, όσο και η ποιότητα που εμφανίζουν τα assets των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρώτη στις επιλογές της Nomura η BNP Paribas

Η γαλλική BNP Paribas απολαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των προτιμώμενων ευρωπαϊκών τραπεζών της Nomura, και μετά ακολουθούν οι Νορβηγικές τράπεζες, με τις DNBNOR και τη Swedbank να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.
Στη σημερινή 12σέλιδη έκθεση της Nomura για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι βρετανικές τράπεζες βρίσκονται υψηλά στην προτίμηση της, οι οποίες διαμορφώνονται σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τους τιμή και τη σταδιακή εναρμόνιση του κλάδου στις νέες απαιτήσεις κεφαλαίου της Επιτροπής της Βασιλείας.
Η Nomura, στον αντίποδα (underweight) τοποθετεί τις επενδυτικές τράπεζες, τις ιταλικές και τις ισπανικές. Παράλληλα, περιμένει αποδώσει μικρότερες από αυτές της αγοράς στην UBS, στην Credit Suisse, στην Barclays, στην Deutsche Bank, στην UniCredit και στην Intesa. Αντίθετα με τις άλλες ισπανικές που έχουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, φαίνεται να προτιμά τη Santander και την BBVA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης