Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ - Νόμιμη η επιστράτευση εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων

ΣτΕ - Νόμιμη η επιστράτευση εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων
Σύμφωνα με το ΣτΕ από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια υγεία
Νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την επιστράτευση των εκπαιδευτικών τον περασμένο Μάιο και των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς τον Ιανουάριο του 2013.
Ειδικότερα το ΣτΕ έκρινε ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αν συνεχιζόντουσαν οι απεργιακές κινητοποιήσες και απέρριψε τις προσφυγές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και των σωματείων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η  ΟΛΜΕ είχε κηρύξει δυο απεργιακές κινητοποιήσεις  (24ώρη και 5νθήμερη απεργία) κατά την πρώτη ημέρα διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ως εκ τούτου οι δικαστές έκριναν ότι η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών, «μπορεί να είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών που συμμετέχουν στις  εξετάσεις, σε έκταση και ένταση τέτοιες, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος για την δημόσια υγεία, για την αντιμετώπιση του οποίου (σ.σ.: κινδύνου) δικαιολογείται κατά το Σύνταγμα και τον νόμο η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών».
Αναφορικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς επισημαίνουν ότι η  επιστράτευση  έγινε για την προστασία της υγείας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς κατά την διάρκεια των απεργιών στα μέσα σταθερής τροχιάς δεν υπήρχε προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών μεταφοράς του κοινωνικού συνόλου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφορική συμφόρηση στις μετακινήσεις των άλλων μέσων μεταφοράς  ιδιωτικών και δημοσίων. Αυτή η κατάσταση, κατά τους συμβούλους Επικρατείας, δημιουργεί αντικειμενικό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανάγκη «έγκαιρης προσβάσεως σε υπηρεσίες υγείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης