Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη της χώρας, έδωσε προβάδισμα σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή - Η υπόλοιπη Ελλάδα κράτησε την ΝΔ

Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη της χώρας, έδωσε προβάδισμα σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή -  Η υπόλοιπη Ελλάδα κράτησε την ΝΔ
Στρατηγική σκοπιμότητα η πολιτική ήττα της ΝΔ στο Δήμο Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή είναι οι κυρίως κερδισμένοι στο Δήμο Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής (δηλαδή στον πιο πολυπληθή δήμο και περιφέρεια της χώρας) και τα δύο κόμματα υπολείπονται σημαντικά σε δυναμική στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, στις οποίες «κρατά» ακόμα η ΝΔ.
Μια ερμηνεία αυτού του πολιτικού μηνύματος είναι ότι στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας είναι πολύ πιο έντονες, μια και αφορούν πολύ περισσότερους πολίτες.
Στα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αθήνα και στην Αττική, οι συνέπειες της ανεργίας, της οικονομικής εξαθλίωσης, του μεταναστευτικού προβλήματος και του αδιεξόδου της καθημερινότητας, ακριβώς επειδή αφορούν πολλούς περισσότερους ανθρώπους, γίνονται πολύ πιο έντονα αντιληπτά σε σχέση με την επαρχία όπου η ένταση των εν λόγω προβλημάτων, δεν είναι τόσο εμφανής, ή τουλάχιστον μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα λόγω των συνθηκών διαβίωσης.
Για αυτό άλλωστε το λόγο η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής έχει καταφέρει να διεισδύσει αλλά και να πείσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα στα αστικά κέντρα, τα οποία βιώνοντας καθημερινά το αδιέξοδο της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, επιλεγούν και επιθυμούν πολιτικές ανατροπής της σημερινής πραγματικότητας.
Εάν δε η ρητορική αυτή εκφράζεται από τα χείλη προβεβλημένων και γνωστών στην κοινή γνώμη στελεχών των κομμάτων (π.χ. Δούρου, Κασιδιάρης, κα.), τότε το μήνυμα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό και συνεπώς πιο πειστικό.
Ακριβώς αυτό το «μείγμα» είναι που δεν διαθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή στην επαρχία.
Δηλαδή, πέρα από την απουσία της έντασης της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στην καθημερινότητα των πολιτών σε σύγκριση με τις πόλεις, τα δύο αυτά πολιτικά κόμματα δεν διαθέτουν έναν επαρκή κομματικό και αυτοδιοικητικό μηχανισμό που θα τους επιτρέψει να διεισδύσουν, να διαδώσουν το μήνυμα τους και να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες εμφανίζουν πιο συντηρητικά «αντανακλαστικά» απέναντι στις προτροπές για ανατροπή της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.
Όσον αφορά πάντως το Δήμο Αθήνας και τον ιστορικό αποκλεισμό της ΝΔ από το δεύτερο γύρο των εκλογών, υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί.
Εάν αθροίσει κανείς τα ποσοστά του Άρη Σπηλιωτόπουλου, του Νικήτα Κακλαμάνη και ενδεχομένως ενός μέρους των ψηφοφόρων που στράφηκαν στον Ηλία Κασιδιάρη, είναι προφανές πως οι δυνάμεις της Δεξιάς παραμένουν ισχυρές στο δήμο της Αθήνας.
Συνεπώς, το γεγονός ότι η ΝΔ δεν θα εκπροσωπηθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα πρέπει να αποδοθεί είτε σε μια εντελώς λανθασμένη πολιτική επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ (καθώς κατακερμάτισε τις δυνάμεις της ΝΔ με το κατεβάσει ως υποψήφιο τον κ.Σπηλιωτόπουλο, ενώ ο κ.Κακλαμάνης είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του για το δήμο) είτε σε πολιτική σκοπιμότητα με απώτερο στόχο ενισχυθούν (σε πραγματικό και σε συμβολικό επίπεδο) τα ποσοστά του έτερου κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ που στήριξε την υποψηφιότητα Καμίνη.
Άλλωστε μόλις σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως η ΝΔ θα στηρίξει Καμίνη και Σγουρό στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Επιλογή που δίνει μια ακόμα ανάσα πολιτικής επιβίωσης στο ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης