Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαράδεκτο και συκοφαντικό δημοσίευμα των Νew York Times για το deal Πειραιώς - MIG - Απαξιώνει τράπεζες και επιχειρείν, αγνοώντας τις υπεραξίες

Απαράδεκτο και συκοφαντικό δημοσίευμα των Νew York Times για το deal Πειραιώς - MIG - Απαξιώνει τράπεζες και επιχειρείν, αγνοώντας τις υπεραξίες
Το δημοσίευμα των New York Times δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιδερμική κριτική της συμφωνίας
Απαράδεκτο έως και συκοφαντικό δημοσίευμα των Νew York Times καταφέρεται εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς και των στρατηγικών της κινήσεων, με στόχο να απαξιώσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να αποκτήσουν ξανά τη θέση που τους αξίζει, με στόχο στη συνέχεια να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για ένα δημοσίευμα που στόχο έχει να υποτιμήσει το mega deal της περασμένης εβδομάδας, ένα στρατηγικό deal επωφελές όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ελληνική οικονομία.
Το deal που αφορά την απόκτηση του 17,7% της MIG από την Πειραιώς, που θα αποφέρει στην τράπεζα σημαντικές υπεραξίες τουλάχιστον 165 εκατ. ευρώ.
Το δημοσίευμα των New York Times δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιδερμική κριτική της συμφωνίας, καθώς η εφημερίδα δείχνει να αγνοεί το γεγονός πως η απόκτηση του 17,7% της MIG από την Πειραιώς, μέσω του ομολογιακού των 250 εκατ. ευρώ, ενισχύει περαιτέρω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και των δύο ομίλων.
Η MIG επιστρέφει στο προσκήνιο υλοποιώντας ένα πολύ σημαντικό deal που θα το εξαργυρώσει, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει περισσότερο την χρηματοοικονομική της θέση.

Aκολουθεί το περιεχόμενο του απαράδεκτου δημοσιεύματος των Νew York Times, το οποίο φέρει την υπογραφή του Landon Thomas ο οποίος κατά καιρούς έχει επιτεθεί με πολύ προσβλητικό τρόπο στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών....με επιχειρήματα που δεν έπειθαν ούτε και τον αφελή αναγνώστη

H επιστροφή της ελληνικής τράπεζας στις ριψοκίνδυνες επενδύσεις
Oι επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ κατάλληλες για τους επιφυλακτικούς επενδυτές.  
Ωστόσο για τον αριθμό των managers των hedge funds που έχουν συσσωρευθεί στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό της Πειραιώς, σίγουρα το τελευταίο deal της τράπεζας προκάλεσε μια ισχυρή δόση καούρας.
Μετά την άντληση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια από ιδιώτες, ο φιλόδοξος πρόεδρος της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σόκαρε την αγορά πρόσφατα, ξοδεύοντας 250 εκατ. ευρώ - το μισό από το συνολικό ποσό που άντλησε η τράπεζα, μέσω του ομολογιακού, τον Απρίλιο - προκειμένου να αποκτήσει το 17,7% της Marfin Investment Group, μιας από τις πιο χρεωμένες εταιρείες της Ελλάδας.
Την ώρα που οι υπό πίεση ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν ακραία μέτρα για την άντληση κεφαλαίων, μέσω της αύξησης του δανεισμού από την ΕΚΤ και της πώλησης σειράς assets, η κίνηση της Πειραιώς προκάλεσε έκπληξη στην αγορά.
Η τιμή της μετοχής κατέγραψε απώλειες -11% την ημέρα της ανακοίνωσης του deal.
Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών της Πειραιώς είναι ο John Paulson, τα μεγάλα στοιχήματα του οποίου στις ελληνικές τράπεζες έχουν εξαργυρωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της Πειραιώς, όσο και της Marfin Investment Group, η Πειραιώς θα αποκτήσει το 17,7% της MIG, μέσω του ομολογιακού των 250 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμου σε μετοχές.  
Η Marfin Investment Group είναι μια εταιρεία holding, μια εταιρεία συμμετοχών με επενδύσεις στους κλάδους της υγείας, των ειδών διατροφής, των μεταφορών.
Της εταιρείας ηγείται ο Ανδρέας Βγενόπουλος, που κρύβεται πίσω από ξεδιάντροπες συμφωνίες και ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Λαϊκής, της χρεοκοπημένης κυπριακής τράπεζας.
Σύμφωνα με τη χρήση 2013, η εταιρεία εμφανίζει χρέος τρεις φορές υψηλότερο από το κεφαλαιακό της μαξιλάρι.
Ιστορικά στην Ευρώπη, οι μεγάλες τράπεζες κατείχαν μερίδια σε επιχειρήσεις.
Όμως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη, οι ρυθμιστικές αρχές αποθάρρυναν τις τράπεζες από τέτοιου είδους επενδύσεις, θεωρώντας πως στόχος για τις τράπεζες ήταν η ενίσχυση των κεφαλαίων τους και η σύναψη νέων δανείων.
Στην Ελλάδα, χώρα την οποία οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρηματοδότησαν με δύο πακέτα διάσωσης, οι αρχές έκαναν σαφές πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να απέχουν από την απόκτηση μεριδίων σε εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη φήμη της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους στις εταιρείες στις οποίες κατείχαν μερίδιο.
Το πρόσφατο deal αποτελεί το τελευταίο μιας μακράς σειράς συναλλαγών μεταξύ του Μ. Σάλλα και του Α. Βγενόπουλου. Το 2001 ο κ. Βγενόπουλος αγόρασε μια μικρή τράπεζα από την Πειραιώς, η οποία αργότερα θα γινόταν η Λαϊκή.
Σύμφωνα με εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, επί προεδρίας Α. Βγενόπουλου, η Λαϊκή χορήγησε πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε εταιρείες υπό τον έλεγχο του Μ. Σάλλα με στόχο την επαναγορά μετοχών της Πειραιώς.
Σε αυτές τις εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου υποστηρίχθηκε πως οι κ. κ. Σάλλας είχαν σχέσεις ανταλλαγής, ένας ισχυρισμός που απέρριψαν και οι δύο πλευρές.


Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τετάρτη 21 Μαϊου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης