Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ - Μπλοκάρει την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί

ΣτΕ - Μπλοκάρει την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί
Παράνομο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα
Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας  στην περιοχή Κρέρεζι του Δήμου Κρωπίας (Κορωπί).
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις της  Ιππικής προβλεπόταν να ανεγερθούν σε έκταση 94.774 τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν η ανέγερση στεγασμένου κλειστού στίβου ιππικών αθλημάτων (40Χ100 μ.), κερκίδες 848  θέσεων, συγκρότημα ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόρια, δίκλινα δωμάτια  διαμονής ιππέων, κτίριο διοίκησης με εντευκτήριο, χώροι εστίασης τριών επιπέδων  (ημιυπόγειο-ισόγειο-1ος όροφος), χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και οχημάτων μεταφοράς ίππων, κολυμβητική δεξαμενή, στάβλοι σε δύο κτίρια για 54 ίππους, κτηνιατρική κλινική, υπόστεγο φύλαξης χόρτου και σανού, κ.λπ.
Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν αντίθετες στην πολεοδομική νομοθεσία τέσσερις βασικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος. Και συγκεκριμένα:
- Το διάταγμα θα έπρεπε πριν κατατεθεί στο ΣΤΕ να είχε υποβληθεί στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).  Όπως κρίνουν «δεν αποτελεί κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων μικρής κλίμακας που προορίζεται να καλύψει τοπικές ανάγκες, αλλά σχέδιο μεγάλης κλίμακας για το οποίο μάλιστα θα απαιτηθούν επιπλέον κυκλοφοριακές συνδέσεις, βιολογικός καθαρισμός», αλλά ούτε η χρήση του συγκροτήματος της «Ιππικής Ακαδημίας» δεν είχε προβλεφθεί σε σχέδιο ευρύτερου χωροταξικού ή πολεοδομικού σχεδιασμού. Κατά συνέπεια  έπρεπε το σχέδιο διατάγματος να υποβληθεί προηγούμενα σε ΣΜΠΕ, πριν κατατεθεί στο ΣΤΕ.
- Το σχέδιο ΠΔ ήταν μη συμβατό με την πολεοδομική νομοθεσία
- Δεν υπήρχε προηγούμενη σχετική απόφαση της ΕΠΟ για τις αθλητικές  εγκαταστάσεις    της Ιππικής Ακαδημίας.
- Η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας, εφόσον δεν προβλέπονται σε «σχέδιο χρήσεων γης ή πολεοδομικού ή χωροταξικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να επιτραπούν σύμφωνα με την  υπ΄ αριθμ. 3046/304/1989 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε ο Κτιριοδομικός Κανονισμός».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης