Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση του αζέρου προέδρου με τον Κ. Παπούλια – Η επιλογή του αγωγού ΤΑP αποδεικνύει την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα

Συνάντηση του αζέρου προέδρου με τον Κ. Παπούλια – Η επιλογή του αγωγού ΤΑP αποδεικνύει την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα
Σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης οι σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ εμβαθύνει τη συνεργασία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν στον οικονομικό τομέα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Χαλίεφ, μετά την ολοκλήρωση της κατ' ιδίαν συνάντησής τους.
Χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι «η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού, ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε τον αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα, για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.
Όπως ανέφερε, το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και επιδίωξη είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή.
Από την πλευρά του ο κ. Αλίεφ ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα.
«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη, καθώς «χάρη σ΄αυτά, το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές, για δεκαετίες».
Παράλληλα, ο κ. Αλίεφ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητώντας να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα της Αρμενίας, τα οποία -όπως είπε- κατέχουν εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.
Σημειώνεται ότι ενώπιον των δύο ηγετών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψε με τον αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες, που αφορούν τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, ζητήματα νεολαίας, αλλά και Μνημόνιο για ζητήματα ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν.
Νωρίτερα, στην κατ' ιδίαν συνάντηση των κ. Παπούλια και Αλίεφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί εκ νέου το Μπακού, ενώ ο Αζέρος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης