Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev - Στο επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev - Στο επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα και οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν ο Ευ. Βενιζέλος
Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν αλλά και τα ενεργειακά θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ilham Aliyef.
«Είναι στρατηγική μας επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή καθώς είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας, καθοριστικός, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Όσον αφορά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία.
«Σε μια ταραγμένη περιοχή, μια ταραγμένη περιοχή που εκτείνεται και στην ανατολική και στη νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις κάποιους στρατηγικούς εταίρους που λειτουργούν, ως άγκυρες σταθερότητας» είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντας το ως ένα κράτος που είναι έτοιμο επίσης να επενδύσει στην Ελλάδα και άρα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, τώρα που, όπως είπε, βγαίνουμε από την κρίση.
Επίσης ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ο πρόεδρος Ilham Aliyef και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται, πάρα πολύ καλά, πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα που έχει γίνει, εδώ, χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού και θέλουν, πραγματικά, να αξιοποιήσουν την Ελλάδα, ως ένα χώρο έντονης παρουσίας τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόσθεσε ότι μιλήσανε για τις προοπτικές που έχει ο ΔΕΣΦΑ, που τώρα πια θα συνεργάζεται με την SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) και σημείωσε ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα, που έχει ο ΔΕΣΦΑ, είναι η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός, υγροποιημένου φυσικού αερίου, που είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για όλη την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη».

Προηγουμένως ο Αζέρος Πρόεδρος συναντήθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Συνάντηση με τον Αζέρο πρόεδρο Ilham Aliyef, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν τα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα  ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, η ΔΕΣΦΑ και γενικότερα γεωστρατηγικά ζητήματα. Επίσης,  στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησε γεύμα εργασίας με τους συνεργάτες τους.
Οι συζητήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και τονίστηκε η εξαιρετική πρόοδος που έχει σημειωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών, ειδικότερα μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν πέρυσι τον Μάιο.
Νωρίτερα, ο αζέρος πρόεδρος συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του, Κάρολο Παπούλια, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας τη συμβολή της επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν και τον κ. Aliyef να σημειώνει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP θα εξασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη για δεκαετίες.
Ο κ. Παπούλιας υποδέχθηκε τον κ. Αλίγιεφ στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ευχαρίστησε για τη «θαυμάσια φιλοξενία της οποίας έτυχα στη χώρα σας».
«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πολύ καλές. Η παρουσία σας εδώ δείχνει ακριβώς το επίπεδο των σχέσεών μας, που συνεχώς αναπτύσσονται και εμβαθύνονται και είμαι βέβαιος ότι με την παρουσία σας και την υπογραφή των νέων συμφωνιών θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη των σχέσεων που επιθυμούν και οι δύο χώρες μας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ομολόγός του, κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ μίλησε και αυτός για τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν λέγοντας: «Η φιλική και θερμή ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες μας και σήμερα είναι μία περίπτωση όπου αποδεικνύεται αυτή η ατμόσφαιρα».
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι σχέσεις μας και είμαι βέβαιος ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.
Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων του Αζέρου προέδρου θα είναι οι εκκρεμότητες αναφορικά με το ΔΕΣΦΑ αλλά και η πρόοδος των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ.
Αναφορικά με το ΔΕΣΦΑ, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία Socar, η οποία αν και έχουν περάσει έξι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας, αυτή δεν έχει κλείσει ακόμα λόγω γραφειοκρατικών προσκομμάτων που εγείρει η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, ο φάκελος βρίσκεται ακόμα προς έγκριση στις υπηρεσίες της Κομισιόν, οι οποίες εξετάζουν κατά πόσο η μεταβίβαση αυτή είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.
Αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η συμφωνία θα έκλεινε το πρώτο εξάμηνο του 2014, πλέον η οριστικοποίηση της βαίνει προς το φθινόπωρο.
Από την υπόθεση αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από τη Κασπία στην Ευρώπη.
Το χρονοδιάγραμμα του αγωγού, για τον οποίο πρόκειται να επενδυθούν 1,5 δις ευρώ, απειλείται κυρίως από τις διαρκείς ενστάσεις που καταθέτουν τοπικές κοινωνίες σχετικά με το σχεδιασμό για την χάραξη της διαδρομής του αγωγού.
Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω αυτών των τροποποιήσεων, το συνολικό μήκος του αγωγού έχει αυξηθεί κατά 10 χιλιόμετρα από τα 545 στα 555 χιλιόμετρα ενώ δεν αποκλείεται και μελλοντικά να υπάρξουν τροποποιήσεις.
Πάντως και οι δύο πλευρές ποντάρουν στη μεταξύ τους συνεργασία.
Η Ελλάδα βλέπει στο Αζερμπαϊτζάν την ευκαιρία να είναι μέρος της ενεργειακής σκακιέρας και να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, ενώ το Αζερμπαϊτζάν βλέπει στην Αθήνα την πύλη εισόδου για το αζερικό αέριο στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι ο αζέρος πρόεδρος θα έχει εν συνεχεία διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης