Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

MIG - Το 2016 η ακρόαση στο διαιτητικό δικαστήριο για την αποζημίωση απώλειας επενδύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ περίπου κατά της Κύπρου

tags :
MIG - Το 2016 η ακρόαση στο διαιτητικό δικαστήριο για την αποζημίωση απώλειας επενδύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ περίπου κατά της Κύπρου
Η Κυπριακή Δημοκρατία αγνόησε τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς
Το 2016 θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση για την υπόθεση διεθνούς προστασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν κινήσει η MIG και άλλοι 18 έλληνες μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Marfin Investment Group.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
1. Η MIG και άλλοι 18 έλληνες μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας έχουν κινήσει διαδικασία διεθνούς προστασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση προστασίας των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (Ν. 2100/1992, ΦΕΚ Α191• σε ισχύ από 26 Φεβρουαρίου 1993), ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 διεκδικώντας αποζημίωση για την απώλεια των επενδύσεων τους ύψους € 1,1 δισεκατομμυρίων περίπου, εκ των οποίων η αξία της επενδύσεως της MIG ανέρχεται σε € 824 εκατομμύρια.
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία αγνόησε τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς τις οποίες οι ενάγοντες/μέτοχοι της απεύθυναν, ως όφειλαν να κάνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της διμερούς σύμβασης.
Έτσι, μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η υπόθεση έχει καταλήξει σε διεθνή διαιτησία η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2013 εκκρεμεί ενώπιον του διαιτητικού οργανισμού για διαφορές μεταξύ επενδυτών και κρατών υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID), με αριθμό φακέλου ARB/13/27.
Σύμφωνα με την πολυμερή διεθνή σύμβαση που διέπει την διαιτησία ICSID (Σύμβαση της Ουάσινγκτον του 1965), την οποία έχουν κυρώσει από χρόνων η Ελλάς και η Κύπρος, η δικαιοδοσία του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου είναι αποκλειστική.
3. Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των επενδύσεών τους ως μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και για άλλες συναφείς παραβιάσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της διμερούς σύμβασης που απαξίωσαν πλήρως τις επενδύσεις τους.
4. Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τους: Καθηγητή BernardHanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο, και τον κ. DanielΜPrice (HΠΑ) και τον SirDavidΑΟ Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές.
Την 28η Απριλίου 2014, το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε την Πρώτη Διαδικαστική Πράξη του, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της δίκης, την έδρα του δικαστηρίου (Παρίσι), τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και άλλες διαδικαστικά θέματα, επιλύοντας τις όποιες διαφορές των μερών ως προς τα ζητήματα αυτά.
Η Κύπρος δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του διαιτητικού δικαστηρίου, αλλά συμμετέχει στην διαιτητική δίκη ως διάδικο μέρος.
5. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το Διαιτητικό Δικαστήριο η ανταλλαγή των θέσεων και αποδεικτικών μέσων των μερών περιλαμβανομένης και της αποκάλυψης εγγράφων που θα ζητηθούν θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2016, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης έχει ορισθεί κατ’ αρχήν για το διάστημα 16 – 27 Μαΐου 2016.
6. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙCSID: https://icsid.worldbank.org/ICSID/FrontServlet , στην ενότητα «Cases / PendingCases».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης