Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκύκλιος ΥΠΟΙΚ - Οι αποφάσεις του ΣτΕ ισχύουν μόνο για όσους έχουν καταθέσει προσφυγές - Όχι για το σύνολο του εκάστοτε κλάδου

Εγκύκλιος ΥΠΟΙΚ - Οι αποφάσεις του ΣτΕ ισχύουν μόνο για όσους έχουν καταθέσει προσφυγές - Όχι για το σύνολο του εκάστοτε κλάδου
Αφορμή δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ωφελήσουν μόνο όσους έχουν προσφύγει και όχι τους κλάδους συνολικά, ξεκαθαρίζει με σχετική του εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δύο αποφάσεις του ΣτΕ.
Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ.) που προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος. Η προσφυγή έγινε από επίκουρη καθηγήτρια.
Η δεύτερη απόφαση αναφέρει ότι το επίδομα αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για μετάβαση στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας ή με ειδική αποστολή για χρονικό διάστημα άνω των τριάντα ημερών, δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος γιατί έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα.
Η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει:
«Σας πληροφορούμε ότι, η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης