Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Ταφόπλακα» του ΣτΕ στις ελπίδες χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα - Συνταγματικές οι περικοπές μισθών του Μνημονίου ΙΙ

tags :
«Ταφόπλακα» του ΣτΕ στις ελπίδες χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα - Συνταγματικές οι περικοπές μισθών του Μνημονίου ΙΙ
Μοναδική θετική εξέλιξη η επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας
Ταφόπλακα στις ελπίδες χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έβαλε η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012).
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική και σύννομη με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας το σύνολο των μέτρων που ελήφθησαν στο περιθώριο υλοποίησης του «Μνημονίου ΙΙ» και αφορούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Τα μέτρα, που κρίθηκαν συνταγματικά από το ΣτΕ είναι τα εξής:
-    Μείωση αποδοχών κατά 22% (κατά 32% στους νέους κάτω των 25 ετών)
-    Κατάργηση επιδόματος γάμου
-    Κατάργηση της υπογραφής εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας
-    Κατάργηση «μετενέργειας»
Μοναδική θετική εξέλιξη ήταν η απόφαση του ΣτΕ για το θεσμό της διαιτησίας, η κατάργηση του οποίου κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική.
Η προσφυγή είχε πραγματοποιηθεί το 2012 από τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, την ΠΟΕΣΥ και έτερα εργασιακά σωματεία.

Ανακοίνωση της ΟΤΕ για τη διαιτησία
Απόφαση σταθμό χαρακτηρίζει η ΟΤΟΕ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2307/2014), με την οποία επανέρχεται ο θεσμός της διαιτησίας για όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζομένους.
Όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ, που προσέφυγαν, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία η Κυβέρνηση είχε καταργήσει μονομερώς και αυθαίρετα τη συλλογική αυτονομία, παρεμβαίνοντας σε βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα στο δικαίωμα της ασθενέστερης πλευράς, που είναι πάντοτε η πλευρά των εργαζομένων, να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.
Ειδικότερα, η βαρυσήμαντη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επιβάλλεται από το Σύνταγμα στο Νομοθέτη να προβλέπει και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία έστω και από το ένα μέρος, ώστε να μη παραμένει αρρύθμιστο σημαντικό μέρος της συλλογικής διαφοράς με τους εντεύθεν κινδύνους, με βλάβη της κοινωνικής ειρήνης και την επάνοδο στο ρυθμιστικό πεδίο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατά τη σύναψη των οποίων βρίσκεται κατά κανόνα σε πλεονεκτική θέση η εργοδοτική πλευρά».
Η απόφαση του ΣτΕ έχει μεγάλη συνδικαλιστική και πολιτική σημασία, γιατί επαναφέρει στη Δημοκρατική τάξη τη θεσμική λειτουργία του Συντάγματος, των Νόμων και των κανόνων δικαίου, που αφορούν στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, στις Συμβάσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι μέθοδοι και οι πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις και αποτελούν «μπούμερανγκ» που στρέφεται τελικά εναντίον του κράτους δικαίου και των Δημοκρατικών κατακτήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης