Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί η ζημιογόνος Forthnet έχει γίνει «πολύφερνη νύφη» - Πώς ο ΟΤΕ επιχειρεί να μπλοκάρει τα επενδυτικά σχέδια της Vodafone

tags :
Γιατί η ζημιογόνος Forthnet έχει γίνει «πολύφερνη νύφη» - Πώς ο ΟΤΕ επιχειρεί να μπλοκάρει τα επενδυτικά σχέδια της Vodafone
Ο έλεγχος για τη μάχη της υπερδανεισμένης Forthnet
Έχει γίνει η πολύφερνη νύφη στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Ο λόγος για τη Forthnet, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο των τριών μεγάλων παικτών της αγοράς, της Vodafone, της Wind και εσχάτως του ΟΤΕ.
H πρόσφατη συμφωνία της Vodafone-Wind, με βάση την οποία η Vodafone αποκτά δικαίωμα προαίρεσης (option) του 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet που κατέχει η Wind, μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο... ήταν αυτή που πυροδότησε τις εξελίξεις και έβαλε σε θέση μάχης τον ΟΤΕ.
Mε την ολοκλήρωση της παραπάνω συναλλαγής (οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα) η Vodafone, κάτοχος του 6,5% της Forthnet ανεβάζει τη συμμετοχή της στο 19,75%. Αντίστοιχα η συμμετοχή της Wind Hellas θα μειωθεί στο 19,75% από 33%. Και οι δύο εταιρείες μαζί θα ελέγχουν κάτι λιγότερο από το 40%, ενώ στόχος τους είναι να πιέσουν την Αραβική EIT να πουλήσει τη συμμετοχή του 44%, σε ένα εύλογο τίμημα.
Αν συμβεί αυτό τότε αυτόματα η Vodafone γίνεται ο δεύτερος - μετά τον ΟΤΕ - ισχυρός παίκτης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Και σε αυτό το σημείο έρχεται ο ΟΤΕ όπου θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τα επενδυτικά σχέδια της Vodafone.... με στόχο αφενός μεν να μην επιτρέψει στη Vodafone να γίνει ισχυρή και αφετέρου να καταστεί ο ίδιος ο απόλυτος κυρίαρχος τόσο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς όσο και και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο έλεγχος για τη μάχη της υπερδανεισμένης Forthnet
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μάχη που μόλις ξεκίνησε για την απόκτηση της Forthnet θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο και από τις δύο πλευρές (Vodafone και ΟΤΕ).
Γιατί παρόλο που η Forthnet είναι υπερδανεισμένη (ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της στο τέλος του 2013 ανήλθε στα 325 εκατ. ευρώ), εντούτοις διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πελατολόγιο και η απόκτηση της θα κρίνει τον "νικητή".
Nα σημειωθεί ότι στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2013, οι συνδρομητές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Forthnet αυξήθηκαν κατά 11,9% συγκριτικά με πέρυσι, καθώς ανήλθαν στους 632 χιλιάδες. Η συνολική αγορά LLU αυξήθηκε κατά 47 χιλιάδες γραμμές, ενώ οι συνδρομητές LLU της Forthnet αυξήθηκαν κατά 26 χιλιάδες. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της Forthnet σε νέους συνδρομητές LLU έφτασε το 55,3%, επαληθεύοντας τη δυναμική απήχηση της εμπορικής πρωτοβουλίας του Nova 3Play.
Tέλος και η συνδρομητική βάση αυξήθηκε κατά 13,9% συγκριτικά με πέρυσι, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 452 χιλιάδων συνδρομητών παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Η αποδοχή των 3play/συνδυαστικών υπηρεσιών της Forthnet συνεχίστηκε και στο 4ο τρίμηνο του 2013. Η εξάπλωση των υπηρεσιών Nova 3Play αναμένεται να είναι ο κύριος άξονας ανάπτυξης στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης