Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Εγκρίθηκε για πρώτη φορά η θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου

Γερμανία - Εγκρίθηκε για πρώτη φορά η θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου
Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα Πέμπτη η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου τη θέσπιση -για πρώτη φορά στη χώρα- του κατώτατου ωρομισθίου του 8,50 ευρώ.
Υιοθετήθηκε έτσι μια από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις των κυβερνητικών εταίρων της καγκελαρίου An. Merkel, των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.
Από τους 601 ψηφίσαντες βουλευτές, 535 ψήφισαν υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου, 5 βουλευτές ψήφισαν κατά και 61 απείχαν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Μπούντεσταγκ. Η μεταρρύθμιση πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, για να γίνει νόμος και να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015.
Ο μισθός θα καθοριστεί στα 8,50 ευρώ ανά ώρα, ωρομίσθιο υψηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Καγκελάριος A.Merkel ενέκρινε τη νέα νομοθεσία, ως μέρος της συμφωνίας για κοινή ανάληψη της εξουσίας του κόμματός της (Christian Democrats), με το SPD (Social Democratic Party).
Μέχρι σήμερα η χώρα ήταν ανάμεσα στις 7 της ενωμένης Ευρώπης, που δεν είχαν καθορισμένο κατώτατο μισθό, αφήνοντας στη δικαιοδοσία των συνδικαλιστών και των επιχειρηματιών για τον καθορισμό του.
Η νέα νομοθεσία έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις,  με άλλους να υποστηρίζουν ότι θίγει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και άλλους να διαμαρτύρονται για την ρήτρα που επιτρέπει την μη άμεση ισχύ του κατώτατου μισθού.
Η νομοθεσία δεν καλύπτει τις κατηγορίες των ανηλίκων, τους ασκούμενους, τους εκπαιδευόμενους και τους μακροχρόνια ανέργους για τους πρώτους έξι μήνες της παρουσίας τους στο χώρο εργασίας.
Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ θα αναθεωρείται ετησίως από το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης